Page 32 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2020
P. 32

 Det betyr at selv om det allerede av anmeldelsen fremgår at den gjelder fullt ut lovlige tjeneste­ handlinger, vil den bli registrert som straffesak dersom anmelder ønsker det. Av sakene som ble henlagt i 2020 uten etterforsking, vil det at anmeldelsen gjelder lovlige tjenestehandlinger være begrunnelsen i en del av sakene. Spesial­ enheten mottar også enkelte helt klart usaklige anmeldelser eller anmeldelser uten begrunnelse. Noen anmeldelser har åpenbart som motiv å hin­ dre politiets arbeid i en pågående etterforsking.
Selv om saken henlegges uten etterforsking, har Spesialenheten i de fleste sakene gjort under­ søkelser for å vurdere om det er rimelig grunn til å iverksette etterforsking. Anmelder vil i en del tilfeller bli avhørt for å utdype eller klargjøre anmeldelsen. Som regel innhentes dokumentasjon fra politiets registre eller straffesaker. Dersom en person f eks anmelder at vedkommende har blitt urettmessig arrestert og ransaket, vil Spesialenheten anmode om å få utlevert dokumentasjon fra arresten på oppholdet og dokumenter fra straffesaken for å vurdere om det er rimelig grunn til å etterforske det som er anmeldt. Dersom anmeldelsen gjelder flere for­ hold eller forhold som har foregått over en tid, kan slike undersøkelser bli relativt omfattende.
I enkelte saker gjøres det andre type undersøkelser som f eks å gjennomgå offentlige utredninger eller innhente saksopplysninger fra kontroll­ eller tilsynsmyndigheter som har vurdert samme hendelse eller forhold som er anmeldt til Spesialenheten.
I alle sakene som henlegges uten etterforsking, skriver Spesialenheten et skriftlig begrunnet vedtak. I vedtaket står det hva som er anmeldt, hvilke undersøkelser som er gjort og en begrunnelse for hvorfor saken henlegges uten etterforsking. Vedtaket sendes til den som har anmeldt saken og til politimesteren i det distriktet
som saken gjelder. Dersom noen er registrert som mistenkt, vil disse også få tilsendt vedtaket. I mange av sakene som henlegges uten etter­ forsking, vil ikke tjenestepersonene som er anmeldt få kunnskap om dette før de mottar vedtaket om henleggelse.
Også saker henlagt uten etterforsking, kan bli sendt til politimester for administrativ vurdering. Spesialenheten kan sende en sak til administrativ vurdering dersom det gjennom anmeldelse eller ved enhetens etterforsking, er kommet frem forhold som tilsier at saken bør vurderes admini­ strativt (jf. påtaleinstruksen § 34­7 annet ledd). På side 42 i årsrapporten er noen av sakene som ble sendt til administrativ vurdering i 2020 omtalt. Der fremgår det bl.a. at flere saker som gjelder besøksforbud er sendt til administrativ vurdering av rutinene for behandling av anmod­ ninger om besøksforbud. Dette er saker som er henlagt uten etterforsking.
I alle sakene blir det, etter at vedtaket er sendt ut, laget et kort sammendrag som legges ut på Spesialenhetens nettsider. Slik kan publikum og presse se hvilke saker Spesialenheten henlegger uten etterforsking.
Selv om saken henlegges uten etterforsking kan undersøkelsene og vurderingene være relativt omfattende. I saken som er omtalt under som gjelder et flyhavari, er Spesialenhetens vedtak på 12 sider.
Her er noen eksempler som viser ulike type saker henlagt uten etterforsking i 2020:
Agder politidistrikt
Under et søk etter antatt omkommet person hadde politiet anmodet Flytjenesten om bistand. Under søket fikk flyet motorproblemer og styrtet i havet. Først mange timer senere ble besetningen
 32
 






















































































   30   31   32   33   34