Page 33 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2020
P. 33

  på tre hentet opp, og en av disse døde etter kort tid. Det ble opprettet straffesak med mistanke om tjenestefeil, og innhentet dokumentasjon for å undersøke om det var rimelig grunn til å iverk­ sette etterforsking. Spesialenheten fikk tilgang til opplysninger fra politiets etterforsking av fly­ ulykken. Videre gjennomgikk Spesialenheten rapport fra Statens Havarikommisjon for Trans­ port om hendelsen. Sentrale og lokale retnings­ linjer for politiets søk etter antatt omkomne personer ble innhentet og gjennomgått.
Spesialenheten fant på bakgrunn av den inn­ hentede dokumentasjonen at det ikke var tilstrekkelig klare holdepunkter som sannsynlig­ gjorde at ansatte i politiet eller politidistriktet som foretak hadde opptrådt straffbart. Det ble særlig lagt vekt på rapporten fra Statens Havari­ kommisjon for Transport om at sikkerheten om bord i fly var en krevende oppgave og at ansatte i politiet ikke var spesielt egnet til å ivareta denne. Videre hadde valgt sambandsløsning fungert innledningsvis, men falt bort idet flyet søkte i så vidt lav høyde at de ikke lenger hadde kontakt med den landbaserte radiostasjonen.
Selv om det ikke ble iverksatt etterforsking, avdekket undersøkelsene flere og sentrale forhold som etter Spesialenhetens syn bør behandles i læringsøyemed i politiet. Spesialenheten mente også at saken kunne brukes til å vurdere rutiner for kommunikasjon mellom politiet og de som bistår politiet ved søk. Ettersom dette gjelder samtlige politidistrikt, ble saken sendt Politi­ direktoratet for administrativ oppfølging.
Finnmark politidistrikt
En person anmeldte politiet for hensynsløs håndtering av en 18­åring som hadde vært på fest hos sønnen hans. Ifølge anmelder skulle politiet ha testet 18­åringen i en halvtime (tegn­ og symptomer), helt til 18­åringen fikk et panikk­
anfall. Fremfor å kjøre 18­åringen til sykehuset, kjørte de han til politiarresten og holdt ham der i ni timer. Anmelder mente situasjonen hadde løst seg annerledes om politiet hadde spilt mer på lag med den arresterte.
Spesialenheten henla saken uten etterforsking med den begrunnelse at det ikke var sannsynlig at politiet hadde opptrådt straffbart. Det var god notoritet rundt politiets vurderinger og tiltak overfor 18­åringen i oppdragsloggen (PO­loggen) og i journalen fra arrestoppholdet. Det var ingen opplysninger som underbygget anmelders påstander om hensynsløs håndtering, eller som tilsa at politiet på annen måte hadde behandlet 18­åringen i strid med gjeldende regler.
Politiets utledningsenhet (PU)
En person anmeldte Politiets utlendingsenhet og politiet for behandlingen av ham som flyktning, samt sikkerhetssituasjonen for ham selv og familien. Ifølge anmelderen skal norsk politi ha bedt Tyrkia om å deportere ham til Syria, noe han mener er brudd på internasjonale regler.
Anmelder ble av Spesialenheten oppfordret til å komme med konkrete opplysninger om det han mente var straffbare forhold begått av politiet. Ut fra opplysningene i saken var det etter Spesial­ enhetens vurdering ikke sannsynlig at Politiets utlendighetsenhet eller annen del av norsk politi hadde opptrådt straffbart. De klager/forhold anmelder har uttrykt angår i hovedsak de forvaltningsmessige beslutninger som tilligger Utlendingsdirektoratet etter utlendingsloven. Eventuelle straffbare handlinger begått av norsk politi er ikke nærmere konkretisert. Saken ble henlagt uten etterforsking.
Spesialenheten for politisaker
33
 Årsrapport 2020






















































































   31   32   33   34   35