Page 39 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2020
P. 39

 dyttet tjenestepersonen ham ned på en båre og slo vedkommende flere ganger i ansiktet. Slagene medførte et kutt under venstre øye som måtte stripses, bloduttredelser og hevelse rundt venstre øye, blødende sår i munnen og et risp på høyre side av pannen. Skadene pasienten ble påført anses etter Spesialenhetens syn som skade i lovens forstand og det er begrunnelsen for subsumsjonen om grov kroppskrenkelse. Utover at pasienten unnlot å etterkomme pålegget om å sette seg, samt at han kom med ukvemsord, skal han ikke ha opptrådt truende eller farlig på en måte som gjorde at slagene var nødvendige og forsvarlige i lys av situasjonen totalt sett, her­ under styrkeforholdet mellom tjenestepersonen og pasienten, pasientens tilstand og at også en annen politibetjent og en vekter var til stede.
Saken er berammet i Aust­Agder tingrett 1.–4. februar 2021.
Påtaleunnlatelser
Søk i politiets registre uten tjenestemessig behov
En tjenesteperson ble 23. juni 2020 i medhold av straffeprosessloven § 69 første ledd gitt påtale­ unnlatelse. Tjenestepersonen hadde gjort oppslag i politiets register på sin sønn. Spesialenheten mente at tjenestepersonen ikke hadde hatt tjeneste­ messig behov for å søke på sønnen, og at hun hadde overtrådt straffeloven § 171 om tjenestefeil.
En tjenesteperson ble 14. november 2019 gitt forelegg på kr. 11 500 for overtredelse av straffe­ loven § 171 om tjenestefeil for ved en rekke anledninger å ha søkt i saksbehandlingssystemet BL og etterretningsregisteret Indicia uten å ha tjenestemessig behov for søkene. Saken ble påklaget og forelegget ble ikke vedtatt. Etter klagebehandling ble forelegget 21. desember 2020 omgjort til påtaleunnlatelse.
Brudd på taushetsplikt
En tjenesteperson ble 18. mai 2020 i medhold av straffeprosessloven § 69 andre ledd gitt påtale­ unnlatelse. Tjenestepersonen hadde til et familie­ medlem utgitt taushetsbelagte opplysninger fra en personalsak. Spesialenheten mente at tjenestepersonen hadde overtrådt straffeloven
§ 209 om taushetsplikt.
Forelegg
Overtredelser av vegtrafikkloven
Spesialenheten iverksatte etterforsking av trafikkforseelse som involverte sivil bil ført av polititjenesteperson utenfor tjeneste og personbil ført av en sivil person. Spesialenheten fikk fra Riksadvokaten mandat til også å avgjøre saken mot føreren av personbilen. Saken mot tjeneste­ personen ble henlagt. Føreren av personbilen ble 22. april 2020 ilagt forelegg på kr. 7 000 for å ha overtrådt vegtrafikkloven § 31, jf. § 3 og § 4. Han hadde gjennomført en forbikjøring i høyre kjøre­ felt, for deretter å skifte fra høyre til venstre kjøre­ felt. Personbil i venstre kjørefelt måtte bremse og legge seg inntil midtdeleren for å unngå sammenstøt. Forelegget er ikke vedtatt. Hoved­ forhandling i tingretten ble avholdt 14. august 2020. Føreren ble i idømt bot på kr. 6 000 for å ha skiftet kjørefelt fra høyre til venstre og ved dette satt medtrafikanter i fare. Han ble frifunnet for forbikjøring på høyre side.
En tjenesteperson ble 27. april 2020 ilagt fore­ legg på kr. 8 000 for å ha overtrådt vegtrafikk­ loven § 31, jf. § 3. Tjenestepersonen kjørte i utrykning. I et avkjøringsfelt mistet han kontrollen over kjøretøyet og kolliderte med et trafikkskilt, krysset motgående kjørefelt og kjørte inn i en mur. Det oppsto store materielle skader. Saken ble påklaget med krav om omgjøring. Nytt fore­ legg ble ilagt 2. september 2020 i stedet for tidligere forelegg. Forelegget ble ikke vedtatt. Han ble ved Nedre Romerike tingretts dom av 26. november 2020 frifunnet.
En tjenesteperson ble 15. juni 2020 ilagt forelegg på kr. 8 000 for å ha overtrådt vegtrafikkloven
§ 31, jf. § 3. Tjenestepersonen kjørte sivil politi­ tjenestebil. I forbindelse med en u­sving var hun ikke tilstrekkelig oppmerksom på at det kjørte en personbil bak henne som hun hadde vikeplikt for. Idet hun svingte ut mot venstre, kjørte person­ bilen inn i hennes venstre side. Det oppsto store materielle skader. Forelegget er ikke vedtatt.
Hovedforhandling er berammet i Bergen tingrett 1. februar 2021.
Spesialenheten for politisaker
39
 Årsrapport 2020
















































































   37   38   39   40   41