Page 49 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2020
P. 49

 loven, to tilfeller av identitetskrenkelse, jf. straffe­ loven § 202 og oppbevaring av springkniv, jf. våpenloven §§ 33, jf. 31, jf. våpenforskriften § 9.
Tjenestepersonen jobbet som etterforsker, narkotikaansvarlig og informantveileder, og han var tiltalt for ved flere anledninger å ha hatt samleie med en kvinne samtidig som han mottok opplysninger fra henne om et narkotikamiljø. Tiltalen gjaldt også blant annet at han ved flere anledninger oppsøkte denne kvinnen og ba henne endre sin forklaring til Spesialenheten om deres seksuelle relasjon, at han hadde tatt narkotisk stoff fra beslagsrom på politistasjonen, oppbevart narkotika og dopingmidler på sitt kontor og opp­ rettet telefonabonnementer i andre personers navn og disponert disse som sine egne.
Tjenestepersonen ble ved Gjøvik tingretts dom 28. mars 2019 frifunnet for oppbevaring av narkotika, ett tilfelle av besittelse av narkotika og identitetskrenkelser. Han ble dømt for de øvrige forholdene i tiltalen til ubetinget fengsel i ett år og ni måneder.
Tjenestepersonen anket dommen. Ved Eidsivating lagmannsretts dom av 2. desember 2019 ble han dømt til fengsel i ett år og ni måneder, samt til å betale oppreisning til fornærmede. Tjeneste­ personen har anket dommen til Høyesterett. Høyesteretts ankeutvalg har ikke tillatt anken fremmet.
Dommen er rettskraftig.
KRISTIANSAND TINGRETT
– Tjenestefeil
Etter ordre fra riksadvokaten ga Spesialenheten 14. november 2019 to tjenestepersoner påtale­ unnlatelse i medhold av straffeprosessloven § 69 første ledd for overtredelse av straffeloven § 171 om tjenestefeil. Saken ble først henlagt av Spesial­ enheten som intet straffbart forhold anses bevist og omgjort av riksadvokaten.
Tjenestepersonene var på jobb som politifaglige etterforskningsledere i sak om to drap. Det ble lagt til grunn at de uten å konferere med påtale­ ansvarlig jurist, som befant seg i umiddelbar nærhet, besluttet at en mindreårig skulle få forklare seg videre uten forsvarerbistand. Den mindreårige hadde vært på politistasjonen i flere timer og hadde vært avhørt som vitne, men var etter beslutning fra påtalemyndigheten blitt pågrepet og siktet for drap. Tjenestepersonene hadde også kort tid i forveien vært i et møte med den påtalefaglige etterforskingsledelsen hvor det ble tilkjennegitt at forsvarer skulle oppnevnes og at avhøret ikke skulle fortsette etter at den mindreårige hadde blitt gjort kjent med at han var siktet for drap.
Tjenestepersonene begjærte rettslig prøving av påtaleunnlatelsen. Den 29. januar 2020 tok riksadvokaten ut tiltale i saken.
Tjenestepersonene ble ved Kristiansand tingretts dom av 12. juni 2020 dømt for overtredelse av straffeloven § 171. Utmåling av straff ble frafalt. Den samlede rett kom til at vilkårene for straff­ utmålingsfrafall var oppfylt. Retten begrunnet dette med at de tiltalte var i uaktsom retts­ villfarelse ved de aktuelle straffbare handlinger, og at det ville være urimelig å anvende straff på
Spesialenheten for politisaker
49
 Årsrapport 2020





















































































   47   48   49   50   51