Page 51 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2020
P. 51

 kjøre i tide, og kom i tidsnød slik at han på deler av strekningen kjørte opp mot 130 km/h i 80­sonen.
Forelegget ble ikke vedtatt. Hovedforhandling i tingretten ble avholdt 27. januar 2020. Tjeneste­ personen ble ved Gjøvik tingretts dom av
5. februar 2020 frifunnet.
Dommen er rettskraftig.
OSLO TINGRETT
– Søk i politiets registre uten tjenestemessig behov
En tjenesteperson ble 20. august 2019 gitt fore­ legg på kr. 2 500 for overtredelse av straffeloven § 171 om tjenestefeil.
Spesialenheten fant det bevist at polititjeneste­ personen hadde søkt i politiets registre på en kriminell person som var pågrepet av politiet. Polititjenestepersonen erkjente i avhør at han ikke hadde tjenestemessig behov for slik søk. Forelegget ble likevel ikke vedtatt, og saken ble oversendt til retten.
Ved Oslo tingretts dom 9. januar 2020 ble tjenestepersonen dømt til en bot på kr. 3 000.
Dommen er rettskraftig.
MOSS TINGRETT
– Uaktsom kjøring
En sivil person anmeldte en tjenesteperson som ikke var i tjeneste for uaktsom kjøring. Foran­ ledningen var at det oppstod det som tjeneste­ mannen oppfattet som en trafikkfarlig situasjon, og han signaliserte til en annen bilist at vedkom­ mende skulle stoppe, hvilket han gjorde. Ved stansen ble det påstått fra den sivile bilisten at tjenestemannen ville beslaglegge førerkortet hans. På denne bakgrunn ble det gitt utvidet mandat fra riksadvokaten til å påtaleavgjøre saken både overfor tjenestepersonen og sivilisten.
Spesialenheten fant det bevist at sivilisten hadde
overtrådt vegtrafikkloven § 31 første ledd, jf. § 3 om uaktsom kjøring og vegtrafikkloven § 31 første ledd, jf. § 4, jf. trafikkreglene § 12 nr. 1 om ulovlig forbikjøring, og sivilisten ble ilagt et forelegg på kr. 7 000 22. april 2020.
Forelegget ble ikke vedtatt og saken ble oversendt retten. Ved Moss tingretts dom av 14. august 2020 ble sivilisten dømt for overtredelse av vegtrafikkloven § 3, men frifunnet for over­ tredelse av vegtrafikkloven § 4 til en bot på
kr. 6 000.
Dommen er rettskraftig.
NEDRE ROMERIKE TINGRETT
– Uaktsom kjøring
En tjenesteperson ble 27. april 2020 ilagt fore­ legg på kr. 8 000 for å ha overtrådt vegtrafikk­ loven § 31, jf. § 3. Tjenestepersonen kjørte i utrykning med en uniformert BMW X5. I et avkjøringsfelt mistet han kontrollen over kjøretøyet og kolliderte med et trafikkskilt, krysset motgående kjørefelt og kjørte inn i en mur. Det oppsto store materielle skader. Forelegget ble ikke vedtatt, og saken ble oversendt til retten.
Ved Nedre Romerike tingretts dom av
26. november 2020 ble tjenestepersonen fri­ funnet, idet det ble lagt til grunn mulig feil ved tjenestebilens bremser.
Dommen er rettskraftig.
Spesialenheten for politisaker
Årsrapport 2020
51
 







































































   49   50   51   52   53