Page 52 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2020
P. 52

Utrykninger i 2020
Når­noen­har­blitt­alvorlig­skadet­eller­mistet­livet­som­følge­av­politiets­ eller­påtalemyndighetens­tjenestehandlinger,­rykker­Spesialenheten­ut­og­ iverksetter­etterforsking­straks.­Også­i­andre­saker­kan­det­være­nødvendig­ å­rykke­ut­for­raskt­å­komme­i­gang­med­etterforskingen.­I­2020­rykket­ ­Spesialenheten­ut­ved­åtte­tilfeller­og­disse­er­kort­redegjort­for­her.
3. februar 2020
SØR­VEST POLITIDISTRIKT
Politiet rykket ut til boligadresse der det var meldt om at en person hadde avfyrt skudd. Politiet etablerte dialog via telefon og beordret personene ut av leiligheten. Personen åpnet døren og avfyrte flere skudd mot politiet. Tjeneste­ personer avfyrte skudd mot personen som befant seg i døråpningen. Skuddene traff personen i mageregionen. Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
4. april 2020
SØR­VEST POLITIDISTRIKT
Politiet innledet en bilforfølging etter at de hadde fått inn melding om ruspåvirket fører. Fører stanset ikke og politiet fortsatte forfølging over noe tid. Da bilen til slutt stanset avfyrte politiet flere skudd mot ett av bilens dekk. Det oppsto ikke personskade. Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
20. juli 2020
AGDER POLITIDISTRIKT
Politiet avfyrte tre skudd mot en person på kvelden/natten. Personen ble truffet i benet.
Det hadde vært en pågående væpnet aksjon med beslutning om pågripelse og ransaking siden formiddagen, idet personen var siktet for å ha truet en eller flere personer med avsagd hagle. Da politiet påtraff personen rettet han hagla mot patruljen. Politiet avfyrte da tre rettede skudd mot personen, med treff i venstre bein. Personen
ble ikke livstruende skadet, men ble brakt til sykehus for medisinsk behandling. Spesialenheten har ikke truffet avgjørelse i saken.
12. august 2020
MØRE OG ROMSDAL POLITIDISTRIKT
Politiet rykket ut til boligadresse for å bistå ambulanse i oppdrag. Kort tid etter at politiet ankom adressen kom personene hurtig ut av huset med kniver i hendene. Tjenestepersoner avfyrte skudd mot personene. Skuddene traff i underkroppen. Spesialenheten har ikke truffet avgjørelse i saken.
8. september 2020
MØRE OG ROMSDAL POLITIDISTRIKT
Lokalt politidistrikt kontaktet Spesialenheten
8. september 2020 om at en mann var konstatert død i en lokal politiarrest. Personen var tidligere på dagen innbragt til arresten av politiet. Spesial­ enhetens etterforskingsavdeling besluttet samme kveld etterforsking og at det skulle iverksettes utrykning. Spesialenheten gikk i gang med avhør av involverte tjenestepersoner og vitner de to neste dager, og det ble foretatt tekniske under­ søkelser som blant annet gjelder åstedet. Avdøde er obdusert. Straffesaken er registrert som grovt uaktsom tjenestefeil. Etterforskingen har hatt som formål å klargjøre omstendighetene ved politiets håndtering av den innsatte fra personen ble oppsøkt og innbragt av politipatrulje og om politiets oppfølgning og tilsyn under arrest­ oppholdet. Spesialenheten har ikke truffet avgjørelse i saken.
 52
 













































































   50   51   52   53   54