Page 54 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2020
P. 54

Organisering og bemanning
Spesialenheten for politisaker ble opprettet
1. januar 2005 og har som oppgave å etterforske saker som gjelder spørsmålet om en ansatt i politiet eller påtalemyndigheten har begått straffbar handling i tjenesten. Enheten er ikke en del av politiet, men en uavhengig organisasjon som administrativt er underlagt Justis­ og beredskaps­ departementet og faglig underlagt riksadvokaten.
Etterforskingsvirksomheten styres av straffe­ prosessloven, påtaleinstruksen og direktiver fra riksadvokaten. Saksbehandlingen skjer i to nivåer. Ett nivå for etterforsking og ett nivå for overordnet ledelse og endelig påtalevurdering. Etterforskings­ avdeling Øst­Norge er lokalisert på Hamar og i Oslo, etterforskingsavdeling Vest­Norge er loka­ lisert i Bergen og etterforskingsavdeling Midt­ Norge og Nord­Norge er lokalisert i Trondheim. Sjefen for Spesialenheten, juridiske rådgivere og administrativ stab er lokalisert på Hamar. Sjefen for Spesialenheten treffer påtaleavgjørelse i alle saker, men dette kan delegeres til annen i enheten med juridisk embetseksamen/master i rettsviten­ skap. Sjefen for Spesialenheten skal ikke delta i eller gi detaljerte føringer for etterforskings­ avdelingenes arbeid.
Spesialenheten har pr. 1. januar 2021 34 faste og syv midlertidige stillinger, som fordeler seg på
19 spesialetterforskere, seks etterforskingsledere (jurister), tre juridiske rådgivere, ni administrative stillinger samt fire fast ansatte ledere. I tillegg deltar åtte privatpraktiserende advokater som er oppnevnt på verv i behandlingen av straffesaker, hvorav to av disse leder hver sin etterforskings­ avdeling (kontorene i Bergen og Trondheim). Alle disse har variert og omfattende arbeidserfaring fra privat og offentlig virksomhet. Ordningen med advokater på verv skal understreke enhetens uavhengighet og er ment å bidra til åpenhet og tillit.
Spesialetterforskere i Spesialenheten må ha oppdatert og god kunnskap om etterforskings­ metodikk. Alle spesialetterforskere har per i dag sin utdannelse fra Politiskolen/Politihøgskolen, men flere har annen yrkesbakgrunn­ og utdannelse enn fra politiet. En viss overvekt av juristene har sin bakgrunn fra påtalemyndigheten, men flere har ingen slik erfaring. Disse har sin bakgrunn fra stillinger i statlig og kommunal forvaltning, privat virksomhet eller arbeid
som advokat.
 54
 

























































































   52   53   54   55   56