Page 7 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2020
P. 7

Mange saker som gjeld skyting med dødeleg utgang, gjeld politiet sin assistanse til helsetenesta, eller saker som omhandlar psykiatri eller suicidale menneske. At dei fleste som blir skotne av politiet, høyrer til desse gruppene – og som av røynsle derfor har auka risiko for å bli utsett for dødeleg maktbruk – bør påkalle merksemd om læring både på taktisk og operasjonelt nivå.
Kva gjeld læring, så har Spesialeininga mykje materiale og erfaring å gi. Éi av erfaringane våre er at mange saker kunne vore unngått dersom leiarar på ulike nivå i politiet eller påtalemakta hadde teke den «vanskelege samtalen» tidlegare; teke tak i rykte, snakk, eller noko «alle visste». I tråd med mandatet for Spesialeininga er læring eitt av dei primære ansvarsområda for oss. Vi ønskjer å medverke til ytterlegare utvikling på dette feltet, gjerne som ledd i ein meir strukturert dialog med både Politidirektoratet og Politihøgskolen. Vi erfarer at vedtaka våre kva gjeld skytesaker blir nytta i stor grad av politiet sine operative miljø.
Saka om grov korrupsjon og medverknad til grov narkotikabrotsverk som Spesialeininga har arbeidd med sidan 2014, fekk den endelege slutten sin i rettssystemet då Høgsteretts ankeutval 10. november 2020 vedtok at det ikkje blir tillate å fremme anke. Saka har kravd mykje ressursar av Spesialeininga over fleire år, men har også gitt ei lang rekkje erfaringar og kunnskap som er viktig å ta med vidare.
Terje Nybøe
Sjef for Spesialenheten for politisaker
  Spesialenheten for politisaker
Årsrapport 2020
7
 


























































































   5   6   7   8   9