Page 10 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2021
P. 10

 I tillegg til at det er sårbare enkeltpersoner som er fornærmet i disse sakene, kan slike saker være egnet til å svekke befolkningens tillit til politiet.
I det følgende omtales noen av sakene for å illus­ trere forhold som kan være relevante for erfa­ ringslæring og risikoanalyse i politiet.
Ved Borgarting lagmannsretts dom av 2. november 2012 ble en tjenesteperson (A) domfelt for bl.a. å ha skaffet seg seksuell omgang med to ulike fornærmede ved misbruk av over­ maktsforhold. A ble dømt til fengsel i to år og til å betale oppreisningserstatning til de to fornær­ mede. Han ble også fradømt retten til for frem­ tiden å inneha stilling i politiet. A jobbet blant med forebygging blant barn og unge. Dommen gjelder flere tilfeller hvor A på ulike nettsteder utga seg for å være en ung jente og slik oppnådde kontakt med sårbare jenter. A jobbet også med etterforsking av seksuallovbrudd. En av tiltale­ postene gjaldt en person A avhørte som fornærmet i en sak om seksuell omgang med person under 16 år. Både før og etter avhøret tok han under dekke av å være en kollega av seg selv kontakt med fornærmede (B) på et nettsted. Kontakten dreide seg på As initiativ om sex, straffesaken hvor B var fornærmet og at A likte B godt. Som «kollegaen» oppfordret han B til å ta kontakt med A og understreket at det var trygt fordi A var politimann. B tok kontakt med A og sa at hun var villig til å møte ham, A tok henne med til et hotell og hadde seksuell omgang med henne der. B var på dette tidspunktet 16 år.
Ved Eidsivating lagmannsretts dom av 2. desember 2019 ble en tjenesteperson (A) domfelt for bl.a. å ha skaffet seg seksuell omgang med en kvinne (B) ved misbruk av overmaktsfor­ hold. A ble dømt til fengsel i 1 år og 9 måneder og til å betale oppreisningserstatning til B. Som politiførstebetjent hadde A i sin stilling som blant
annet etterforsker, narkotikaansvarlig og infor­ mantveileder, kontakt med B som ga A opplys­ ninger om narkotikamiljøet i området hun bodde. Lagmannsrettens flertall la til grunn som bevist at A hadde seksuell omgang med B ved tre anled­ ninger, og at A åpenbart sto i et overmaktsfor­ hold til B.
I noen av sakene Spesialenheten har etterfor­ sket, har den domfelte tjenestepersonen kommet i kontakt med fornærmede som følge av ansvar for å følge opp trussel­ eller voldsutsatte personer. Det finnes også tilfeller hvor kontakten er opprettet etter at fornærmede har vært på politistasjonen for å anmelde et forhold eller av andre grunner har oppsøkt politiet for hjelp eller bistand.
I en sak som ble rettskraftig avgjort i 2021, ble ikke fornærmede og tjenestepersonen kjent gjennom polititjenesten, men utdannelsen og erfaringen som politi fikk betydning for vurde­ ringen av skyldspørsmålet. Ved Eidsivating lagmannsretts dom av 20. oktober 2021 ble en tjenesteperson domfelt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å utnytte en person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon. Tjeneste­ personen (A) hentet den fornærmede (B) på den videregående skolen hun var elev ved. Deretter kjørte A med henne et par kilometer unna skolen og gjennomførte samleie med B i bilen. Bilen var en sivil politibil, og samleiet skjedde i As arbeids­ tid som politibetjent. B kjente til at A arbeidet
i politiet og at det var en politibil de møttes i.
B var på dette tidspunktet 17 1⁄2 år, og i tillegg var hun i en særlig sårbar livssituasjon. A hadde ikke noen tjenstlige oppgaver knyttet til B, men ved vurderingen av As skyld la lagmannsretten vekt på at A var en voksen mann som var utdannet politi og hadde arbeidet med en bred portefølje på et lensmannskontor (herunder deltatt noe
i etterforsking av seksuallovruddssaker).
 10
 























































































   8   9   10   11   12