Page 25 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2021
P. 25

TEKST Ellen Eikeseth Mjøs og Paal­Henrich Berle / FOTO Getty Images
Advokater på verv i Spesialenheten
– en rettssikkerhetsgaranti og en supplerende ressurs
   Advokat på verv skaper tillit og bidrar til uavhen- gighet. Advokaten er korrektivet – blikket uten- fra. Erfaring gjennom Spesialenhetens 16 år har vist at advokatene på verv er en supplerende ressurs og ikke bare et alibi.
Før opprettelsen av SEFO i 1988 hadde man ingen særskilte ordninger eller instruks for behandling av anmeldelser i saker som gjaldt mistanke om straffbare handlinger begått i tjenesten av ansatte i politiet eller påtalemyndigheten. Unntaket var anmel­ delser som gjaldt ulovlig maktbruk. Det forelå retningslinjer fra Riksadvokaten i 1981 om at slike saker skulle oversendes til stats­ advokaten i Eidsivating, hvor saksansvaret var tillagt to spesielt utpekte statsadvokater. For nærmere innblikk i forhistorien og de hensyn som førte til den organisasjonsmodellen vi har fått i dag, vises særlig til Ot prp.nr.13 (1986­87), Om lov om endring i straffe­ prosessloven (særskilte etterforskningsorganer). Fra denne nevnes kort de viktigste vurderinger og hensyn som lå til grunn for ordningen:
• Ønske om å bevare full tillit mellom politi og publikum
• Etablering av en ordning hvor etterforskingen både holder mål kvalitativt og gjennomføres innen rimelig tid
  Da Spesialenheten ble etablert i 2005 var det 23 advokater på verv. I årene som har gått er tallet blitt redusert til 6 og ordningen har funnet sin form. Det er en ambisjon at advokater på verv blir mer synlig utad.
Årsrapport 2021
25
 Spesialenheten for politisaker
























































































   23   24   25   26   27