Page 29 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2021
P. 29

Spesialenheten har fra 2021 innført en syste­ matisk tilnærming til løpende kompetanseutvik­ ling, både ved å gi utpekte ansatte ansvar for fagutvikling, og egne programmer for årlig kompetanseutvikling hos alle ansatte. Det er viktig at advokatene på verv også gis mulighet for å få kompetanseheving innenfor Spesial­ enhetens fagområder.
Det er en selvsagt forutsetning at advokatene på verv har inngående kunnskap om Spesial­ enhetens samfunnsoppdrag og fagområder,
men advokatene på verv må også tilegne seg god innsikt i enhetens kultur og metodebruk. Dette for å kunne medvirke på en god måte inn i enhe­ tens løpende oppgaveløsning, og med rollen som advokatene er tiltenkt, kan dette også bidra til enda større åpenhet om enhetens arbeidsmeto­ dikk og «indre liv».
En grunnpilar for en advokat er å fremme rett og hindre urett. Som advokat på verv i Spesial­ enheten får man mulighet til å bidra i et viktig og engasjerende samfunnsoppdrag. Man bidrar til å hindre at makt misbrukes, og man bidrar til at befolkningens tillit til politi og påtalemyndighet opprettholdes. Arbeidet for Spesialenheten er variert og spennende. Man får anledning til å arbeide med straffebestemmelser og problem­ stillinger som man ellers ikke får inngående kjennskap til. I tillegg blir man kjent med dyktige og dedikerte medarbeidere i Spesialenheten.
For oss har arbeidet for Spesialenheten vært svært meningsfylt og har utvilsomt gitt vår advokathverdag og advokatpraksis en ekstra dimensjon.
  Ellen Eikeseth Mjøs er allmennpraktiserende advokat i Bergen. Eikeseth Mjøs er antatt som fast bistands­ advokat og fast forsvarer i Hordaland tingrett og i Gulating lagmannsrett. Hun har siden 2011 vært advokat på verv i Spesialenheten og har vært leder for etterforskingsavdeling Vest­Norge fra 2013 til omorganisering 1. november 2021. Hun har vært varamedlem i Personvernnemda, har vært stipendiat ved det juridiske fakultet i Bergen, sensor i strafferett, sivilprosess og straffeprosess, og har også vært politi­ advokat.
Paal-Henrich Berle er allmennpraktiserende advokat i Bergen. Berle er leder av kontrollkommisjonen for Sandviken sykehus og medlem av Helsedirektoratets ressursgruppe for kontrollkommisjonene. Han er medlem av Statens helsepersonellnemnd og Apotekklagenemnda, og han har siden 2020 vært advokat på verv i Spesialenheten for politisaker. Berle har også vært advokat på verv i SEFO og var
i 2010­2012 leder for Spesialenhetens etterfors­ kingsavdeling Vest­Norge. Berle har vært nestleder
i Den norske Advokatforening og leder Advokatfore­ ningens faste utvalg for jurist­ og advokatutdannin­ gen. Han var også medlem av Advokatforeningens internasjonale rettshjelpsutvalg. Berle innehar en rekke styreverv, blant annet innenfor allmennyttig virksomhet.
 Spesialenheten for politisaker
Årsrapport 2021
29
 






















































































   27   28   29   30   31