Page 36 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2021
P. 36

36
En tjenesteperson ble 2. mars 2021 ilagt forelegg på kr 18 000 for overtredelse av straffeloven
§ 188 om uforsiktig behandling av skytevåpen.
I forbindelse med puss av våpenet etter skyte­ trening, kontrollerte hun ikke våpenet i tråd med gjeldende rutiner, og oppdaget derfor ikke at det var en patron i kammeret. Hun tok avtrekk og skudd ble avfyrt. Prosjektilet passerte i kort avstand foran kollegaen, som sto ved siden av henne ved pussebenken. Prosjektilet traff i veggen like ved. Kollegaen ble truffet av rikosjett av metall og betongfragmenter, og han fikk en rift i leppen. Forelegget er vedtatt.
En tjenesteperson ble 2. september 2021 ilagt forelegg på kr 8 000 for å ha overtrådt vegtrafikkloven § 31, jf. §3. Tjenestepersonen kjørte uniformert politibil uten å være tilstrekkelig hensynsfull, aktpågivende og varsom, ved at han sovnet og kolliderte med autovernet på høyre side av vegbanen. Bilen fikk materielle skader. Forelegget er vedtatt.
En tjenesteperson ble 3. juni 2021 ilagt forelegg på kr 4 000 for å ha overtrådt straffeloven § 171 om tjenestefeil. Han hadde søkt/gjort oppslag på sin tidligere kjæreste i politiets register Agent 5.0 uten å ha tjenestemessig behov for oppslagene. Forelegget er ikke vedtatt.
En tjenesteperson ble 1. september 2021 ilagt forelegg på kr 8 000 for å ha overtrådt straffeloven § 171 om tjenestefeil. Som påtaleansvarlig i straffesak utferdiget han beslutning om pågripelse av den siktede og besluttet samtidig ransaking av hennes bolig, til tross for at det ikke var tilstrekkelig grunnlag for mistanke. Han unnlot også å innhente rettens beslutning om ransaking til tross for at det ikke var fare ved opphold. Forelegget er ikke vedtatt.
En tjenesteperson ble 10. mai 2021 ilagt forelegg på kr 8 000 for å ha overtrådt vegtrafikkloven
§ 31, jf. §3. Tjenestepersonen kjørte uniformert politibil. I et kryss kjørte han på rødt lyssignal, og varslet kun med blålys og ikke sirener. Han holdt etter forholdene for høy hastighet og betjente dessuten sambandet i bilen. Han klarte ikke å stanse for en personbil som kom kjørende fra høyre og hadde grønt lyssignal. Passasjeren
i personbilen ble skadet, og begge bilene fikk materielle skader. Forelegget er vedtatt.
En tjenesteperson ble 11. januar 2021 ilagt forelegg på kr 10 000 for overtredelse av straffeloven § 188 om uforsiktig behandling av skytevåpen. Han rettet tjenestepistolen mot en betongvegg i garasjen på politistasjonen, og avfyrte et skudd. Det oppstod rikosjett av metall og betongfragmenter, som traff en kollega. Kollegaen fikk sår som krevde legebehandling. Forelegget er vedtatt.
  























































































   34   35   36   37   38