Page 41 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2021
P. 41

Saka gjeld spørsmål om grensene for kva slags opplysningar politiet kan levere ut til private i ein innleiande fase i ei etterforsking, og kva slags reglar og føremål som styrer dei undersøkingane politiet lovleg kan gjere. Saka gjeld òg spørsmål om kva slags plattformer politiet bør jobbe på, samstundes som dette skjer på ein måte som gjev tillit. Saka gjeld derfor sentrale delar av politiet si plikt til å beskytte teiepliktige opplysningar og behovet for å oppretthalde tillit til at politiet handterer opplysningar om involverte partar korrekt og med riktig grad av konfidensialitet. Spesialeininga viste til at det ved den administra­ tive vurderinga særleg bør vere merksemd mot at studentane blir gjort kjente med reglar for teie­ plikt, og på kva måte opplysningar frå straffesaker kan brukast i ei etterforsking. Like viktig er det at studentar i starten av praksisopphaldet blir gjort kjente med moglegheiter og grenser i etterfor­ sking via sosiale medium, og blir medvitne om at eins eigne sosiale plattformer som eit utgangs­ punkt ikkje må brukast i etterforsking.
AGDER POLITIDISTRIKT
Spesialeininga etterforska mistanke mot ein arrestforvarar (A) i Agder politidistrikt for mellom anna å ha sendt bilde og meldingar som var eigna til å identifisere personar som var i arresten, til uvedkomande. Under etterforskinga kom det fram opplysningar om at det hadde utvikla seg ein «ukultur blant arrestforvararane» om at det blei tatt bilde og videoar av hendingar i arresten og/eller av arrestantar eller oppdrag knytte til arbeidet som arrestforvarar som blei sende til kollegaer og/eller utanforståande.
A blei dømd for dei handlingane han blei sikta for, og saka er omtalt i artikkelen om saker for domstolen. Opplysningane som kom fram under etterforskinga, førte til at Spesialeininga også
etterforska tre andre tilsette i Agder politi­ distrikt. Desse sakene var alle lagde bort, men blei sende til politimeisteren for administrativ vurdering.
Besøksforbod
I årsrapporten for 2020 finst ein eigen artikkel om besøksforbod, og i artikkelen om administrative vurderingar for 2020 er det gjort greie for fleire saker som gjeld besøksforbod. Også i 2021 har Spesialeininga etterforska saker der ulike tema knytte til besøksforbod kjem fram, og nokre av dei er sende til administrativ vurdering. To av desse sakene gjaldt drap der dei drepne hadde vore i kontakt med politiet før drapet skjedde om besøksforbod mot gjerningspersonen. Desse sakene blir omtala nærmare her. Spesialeininga sende også ei sak til politimeisteren i Øst politidistrikt til administrativ vurdering som gjaldt sein oversending av sak om besøksforbod til retten. Politimeisteren i Sør-Øst politidistrikt fekk ei sak til administrativ vurdering av manglande notoritet om sakshandsaminga av eit krav om besøksforbod.
SØR-VEST POLITIDISTRIKT
Bakgrunnen for saka var at to personar sommaren 2020 blei drepne nokre veker etter at dei begge hadde kravd besøksforbod mot draps­ mannen. Krava om besøksforbod blei tatt imot, men ikkje tattendeleg stilling til i politiet, fordi ein venta på at mistenkte skulle forklare seg.
Spesialeininga sette av eige tiltak i verk etterfors­ king av politiets handtering av saka, med sikte på å avklare om det i forbindelse med handsaminga av krava om besøksforbod kunne ha blitt gjort tenestefeil, enten av enkeltpersonar eller ved den samla handsaminga ved politidistriktet.
Spesialenheten for politisaker
 41
 Årsrapport 2021






















































































   39   40   41   42   43