Page 47 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2021
P. 47

   Sakset overskrifter fra Dagbladet:
Spesialenheten har henlagt alle politisaker på to år
– Det tas ut for mange tiltaler mot polititjenestemenn
Spesialenheten koblet inn etter utforkjøring
Spesialenheten koblet inn
Et bilde her fra en sak?
Sakset overskrifter fra Aftenposten:
11 politifolk er straffet etter vådeskudd – Svært bekymringsfullt Politibil havnet på taket – spesialenheten varslet
Politiets håndtering sendes til Spesialenheten
Sakset overskrifter fra Nettavisen:
Setter politiets hemmelige instruks under lupen
         Spesialeininga meinte saka avdekte at det var svikt i kontrollrutinane, og sende saka til admi­ nistrativ gjennomgang av prosedyrar for tømming av våpen/makkersjekk.
I ei anna sak frå same politidistrikt valde Spesial­ eininga å gje ein tenesteperson (A) påtaleunnla­ ting for tenestefeil. A tok med seg to pistolar frå ein tenestebil inn på våpenrommet på politista­ sjonen. Han var aleine og retta den eine pistolen mot ein reol og tok avtrekk. Det var ammunisjon i kammeret på pistolen, antakeleg fordi maga­ sinet stod i under tømmeprosedyren, og skot blei avfyrt. Kula stansa i ein tjukk betongvegg bak reolen.
Spesialeininga fann at tenestepersonen hadde handla aktlaust ved ikkje på korrekt måte å ha kontrollert at pistolen var tom for ammunisjon før avtrekk. Ettersom tenestepersonen var aleine i våpenrommet og pistolen blei retta mot ein reol og ein tjukk betongvegg, var det ikkje fare for at
andre personar skulle bli trefte av prosjektilet. Saka var derfor lagt vekk i høve til straffebestem­ ming om uforsiktig omgang ved skytevåpen eigna til å valde fare for andre sitt liv eller helse. Saka blei vurdert å vere ein grov aktlaus tenestefeil ettersom han ikkje hadde forvissa seg om at det ikkje var ammunisjon i kammeret på pistolen før han trekte av. Han hadde heller ikkje brukt nedspenningstønne som var plassert i rommet for å hindre mogleg fare for seg sjølv og/eller andre personar. Spesialeininga meinte at desse høva samla sett utgjorde ein straffbar tenestefeil, men avgjorde saka med påtaleunnlating ettersom avgjerda endrar eininga sin påtalepraksis i nokon grad. Avgjerda blei òg send til Politidirektoratet for administrativ gjennomgang og føremålstenleg orientering til politimeistrane om at eininga i større grad vil vurdere vådeskot også som moglege tenestefeil.
Spesialenheten for politisaker
 47
 Årsrapport 2021

















































































   45   46   47   48   49