Page 5 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2021
P. 5

14–15 i årsrapporten. Samme sted omtales våre nye funksjoner som fagansvarlige etterforskingsledere og fag­ og opplæringsansvarlig.
I 2022 skal begge de nye avdelingene og de nye funksjonene finne sin form. Særlig er det viktig å finne et godt grensesnitt mellom saksmottaket og etterforskingsavdelingen. Jeg gleder meg til det arbeidet!
I mai 2021 ble utvalgsrapporten som skulle identifisere lærings­ punkter for politiet etter Eirik Jensen­saken ferdigstilt. Det ble en meget god og tankevekkende rapport. Jeg er glad for at utvalgs­ lederen, Ingeborg Moen Borgerud, har oppsummert hovedpunk­ tene i denne årsrapporten.
I ovennevnte rapport er det vist til behovet for risikoerkjennelse for å forebygge korrupsjon i politiet. Spesialenheten mener at ledelsen i norsk politi også må erkjenne risikoen for at ansatte misbruker stillingen i politiet til å skaffe seg seksuell omgang med sårbare personer. Også i 2021 har enheten etterforsket og ført for retten seksuallovbruddsaker, og i januar 2022 skal vi iretteføre en omfattende seksuallovbruddsak. Noen av sakene gjelder opptreden overfor kollegaer. Senere i årsrapporten har vi skrevet om noen av disse sakene som kan være relevant for erfaringslæring og risiko­ analyse i politiet. Vi har for øvrig merket oss at Politihøgskolen har etablert gode retningslinjer for å hindre seksuell oppmerksomhet og seksuell trakassering. Retningslinjene kan absolutt tjene som inspirasjon for mange virksomheter, og kan forhindre straffbare forhold.
Når mennesker dør som følge av politiets tjenesteutøvelse har både politiet og Spesialenheten en forpliktelse til å avdekke læringspunkter.
  Spesialenheten for politisaker
Årsrapport 2021
5
 


























































































   3   4   5   6   7