Page 50 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2021
P. 50

50
Hovedforhandling i saken ble avholdt i Vestfold tingrett 16.–31. august 2021.
Tjenestepersonen ble ved Vestfold tingretts dom av 16. september 2021 dømt i samsvar med tiltalebeslutningen til fengsel i 2 år og 3 måneder.
Tjenestepersonen har anket dommen og lagmannsretten har henvist saken til ankebe­ handling. Saken er derfor ikke rettskraftig.
Tilståelsesdommer behandlet i retten:
VESTFOLD TINGRETT
– Brudd på taushetsplikt og tjenestefeil
En tjenesteperson ble 6. september 2021 siktet for overtredelse av straffeloven § 209 brudd på taushetsplikt og straffeloven § 171 om tjeneste­ feil.
Tjenestepersonen som var politibetjent gav ved gjentatte anledninger, i en tidsperiode på ca. 2 år og 6 måneder, personopplysninger til uvedkom­ mende i strid med sin lovpålagte taushetsplikt. Han sendte blant annet bilder av straffesaks­ dokumenter, bilder og videoer fra oppdrag han selv var en del av, samt bilder og videoer
av personer som politiet av ulike grunner var
i kontakt med til sine tidligere kjærester og samboere. Han hadde også ved flere anled­ ninger tatt bilde av og/eller filmet hendelser og personer fra tjenesteoppdrag som han lagret på sin private Iphone, uten at han hadde tjeneste­ messig grunn for dette. Tjenestepersonen hadde også, etter forespørsel fra en tidligere samboer, foretatt søk i politiets register uten at han hadde tjenestemessig behov for dette.
Tjenestepersonen var også mistenkt for ett tyveri fra arbeidsplassen, men dette forholdet ble henlagt etter bevisets stilling grunnet tvil om hvorvidt tjenestepersonen handlet i vinnings hensikt.
Saken ble avgjort ved tilståelsesdom i Vestfold tingrett 27. oktober 2021. Tjenestepersonen tilsto bruddene på taushetsplikt og ett tilfelle av tjenestefeil i retten. Det andre tilfellet av tjenestefeil ble frafalt av Spesialenheten.
Tjenestepersonen ble ved Vestfold tingretts dom av 27. oktober 2021 dømt til fengsel i 40 dager som ble gjort betinget etter reglene i straffe­ loven § 34, samt dømt til å betale en ubetinget bot stor kr 15 000.
Dommen er rettskraftig.
AGDER TINGRETT
– Brudd på taushetsplikt og tjenestefeil
En tjenesteperson ble 2. juli 2021 siktet for overtredelse av straffeloven § 209 brudd på taushetsplikt, straffeloven § 171 om tjeneste­ feil og straffeloven § 190 og våpenloven § 33, for to brudd på våpenlovgivningen.
Tjenestepersonen som var arrestforvarer gav ved gjentatte anledninger, i en tidsperiode på ca. 2 år og 9 måneder, personopplysninger til uvedkommende i strid med sin lovpålagte taushetsplikt. Han sendte blant annet meldinger og bilder/videoer som var egnet til å identifisere personer som var i arresten, samt bilder av straffesaksdokumenter. Han hadde også ved flere anledninger filmet innsatte i arresten blant annet mens de var på celle,
  















































































   48   49   50   51   52