Page 53 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2021
P. 53

OSLO TINGRETT
– Uaktsom kjøring
En tjenesteperson ble 10. november 2021 gitt et forelegg på kr 5 000 kroner for å ha overtrådt vegtrafikkloven § 31 første ledd, jf. vegtrafikkloven § 3 om uaktsom kjøring.
Spesialenheten fant det bevist at en tjeneste­ person kjørte en uniformert tjenestebil og at tjenestepersonen kjørte inn i et firearmet lyskryss på rødt lyssignal uten å bruke blålys eller sirene. Han var ikke tilstrekkelig oppmerksom på kryssende trafikk idet han tok til venstre i lyskrysset slik at det oppstod kollisjon med en personbil som kom kjørende i motgående kjørebane på grønt lyssignal. Det oppstod mindre materielle skader på begge kjøretøyene som følge av trafikkuhellet.
Forelegget ble ikke vedtatt. Hovedforhand­ ling i saken ble avholdt 11. mai 2021 i Oslo tingrett.
Tjenestepersonen ble ved Oslo tingretts dom av 14. mai 2021 dømt for overtredelse av vegtrafikkloven § 31 første ledd, jf. vegtra­ fikkloven § 3, til en bot stor kr 5 000.
Tjenestepersonen anket dommen. Ved Borgarting lagmannsretts dom av 15. november 2021 ble tjenestepersonen frifunnet. Det var dissens 6–1. Lagmannsret­ tens flertall fant ut fra en samlet vurdering av situasjonen og de hensyn som gjorde seg gjel­ dende, at tjenestepersonen ikke forbrøt seg mot de krav til aktsomhet som ligger i grunn­ regelen i vegtrafikkloven § 3.
 Utrykninger i 2021
Når noen har blitt alvorlig skadet eller mistet livet som følge av politiets eller påtalemyndighe- tens tjenestehandlinger, rykker Spesialenheten ut og iverksetter etterforsking straks. Også i andre saker kan det være nødvendig å rykke ut for raskt å komme i gang med etterforskingen. I 2021 rykket Spesialenheten ut ved to tilfeller og disse er kort redegjort for her.
ØST POLITIDISTRIKT
Øst politidistrikt meldte at en patrulje hadde avfyrt rettet skudd mot en person med kniv i Sarpsborg sentrum. Personen ble senere erklært død. En person med kniv hadde løpt etter en annen person, og sagt at han skulle drepe vedkommende. Spesialenheten har ikke truffet avgjørelse i saken.
OSLO POLITIDISTRIKT
Oslo politidistrikt meldte om en pågående hendelse på Bislett i Oslo, hvor en person bevæpnet med kniv angrep personer i området. En patrulje var på stedet, og meldte at personen var skutt av politiet. Personen ble bekreftet død. Spesialenheten har ikke truffet avgjørelse i saken.
Spesialenheten for politisaker
53
Årsrapport 2021
 


















































































   51   52   53   54   55