Page 54 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2021
P. 54

Organisering og bemanning
Spesialenheten for politisaker ble opprettet
1. januar 2005 og har som oppgave å etterforske saker som gjelder spørsmålet om en ansatt i politiet eller påtalemyndigheten har begått straffbar handling i tjenesten. Enheten er ikke en del av politiet, men en uavhengig organisasjon som administrativt er underlagt Justis­ og beredskaps­ departementet og faglig underlagt riksadvokaten.
Etterforskingsvirksomheten styres av straffe­ prosessloven, påtaleinstruksen og direktiver fra Riksadvokaten. Saksbehandlingen skjer i to nivåer. Ett nivå for etterforsking og ett nivå for overordnet ledelse og endelig påtalevurdering. Etterforskingsavdelingen med leder har kontor­ sted i Oslo, og kontorsteder i Bergen og Trond­ heim. Saksmottak og innledende etterforsking med leder har kontorsted på Hamar.
Sjefen for Spesialenheten, juridiske rådgivere og administrativ stab er lokalisert på Hamar. Sjefen for Spesialenheten treffer påtaleavgjør­ else i alle saker, men dette kan delegeres til annen i enheten med juridisk embetseksamen/ master i rettsvitenskap. Sjefen for Spesial­ enheten skal ikke delta i eller gi detaljerte føringer for etterforskingsavdelingens arbeid.
Spesialenheten har pr. 1. januar 2022 41 faste og 2 midlertidige stillinger, som fordeler seg på 17 spesialetterforskere, 8 påtalefaglige etterforskingsledere, 2 juridiske rådgivere,
11 administrative stillinger hvorav 3 er IKT, samt 3 fast ansatte ledere, sjef og assisterende sjef. I tillegg deltar 6 privatpraktiserende advokater som er oppnevnt på verv i behand­ lingen av straffesaker. Alle disse har variert og omfattende arbeidserfaring fra privat og offentlig virksomhet.
Ordningen med advokater på verv skal under­ streke enhetens uavhengighet og er ment å bidra til åpenhet og tillit.
Spesialetterforskere i Spesialenheten må ha oppdatert og god kunnskap om etterforskings­ metodikk. Alle spesialetterforskere har pr. i dag sin utdannelse fra Politiskolen/Politihøgskolen, men flere har annen yrkesbakgrunn­ og utdannelse enn fra politiet. En viss overvekt av juristene har sin bakgrunn fra påtalemyndigheten, men flere har ingen slik erfaring. Disse har sin bakgrunn fra stillinger i statlig og kommunal forvaltning, privat virksomhet eller arbeid
som advokat.
 54
 























































































   52   53   54   55   56