Page 9 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2021
P. 9

TEKST Guro Glærum Kleppe / FOTO t.v.: unsplash.com, t.h.: Atelier Klingwall, s.13: unsplash.com
Seksuallovbrudd – en typisk sak for Spesialenheten?
I artikkelen om politikorrupsjon på side 7 er det vist til behovet for risikoerkjennelse for å fore- bygge korrupsjon i politiet. Spesialenheten mener at ledelsen i norsk politi også må erkjenne risi- koen for at ansatte misbruker stillingen i politiet til å skaffe seg seksuell omgang med sårbare personer.
En gjennomgang av sakene som Spesialenheten har ført for domstolene fra 2005 og fram til i dag, viser at enheten jevnlig har ført seksuallovbruddsaker for retten. I flertallet av disse sakene har det vært mer enn én fornærmet. Sammenlignet med andre saker, utgjør domfellelsene i disse sakene noen av de strengeste straffene i enhetens portefølje. I 2021 ble den hittil strengeste straffen utmålt i en slik sak. Ved Vestfold tingretts dom av 16. september 2021 ble en tjenesteperson dømt til fengsel i 2 år og 3 måneder for bl.a. fire tilfeller av misbruk av overmaktsforhold for å skaffe seg seksuell omgang. Domfeltes anke er henvist til ankebehandling, og saken er derfor ikke rettskraftig.
Det er mulig at seksuallovbruddsaker ikke oppfattes å være i kjerne­ området for Spesialenhetens mandat. Gjennomgangen av sakene viser imidlertid at disse sakene i stor grad handler om straffbare handlinger som oppstår i forbindelse med enkeltpersoners møte med politiet. Den seksuelle omgangen skjer som følge av misbruk av kunnskap og posisjonen som gjerningspersonen har som politi.
  Guro Glærum Kleppe
Assisterende sjef, Spesialenheten for politisaker
Spesialenheten for politisaker
Årsrapport 2021
9
 
























































































   7   8   9   10   11