Page 13 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 13

 TEKST Terje Nybøe / FOTO t.v.: Faksimile Morgenbladet, t.h.: Atelier Klingwall
En for lydig Spesialenhet?
Spesialenheten for politisaker bringer stadig saker for domstolene.
     Aslak Bonde avlegger Spesialenheten for politisaker en visitt i sin kommentar i Morgenbladet 11. november, under overskriften «Også de som skal vokte staten og rettsvesenet, kan bli for lydige». Han skriver at Spesialenheten i de fleste sakene ender med å frikjenne politiet, at vi mistenkes for å være mer opptatt av å ivareta politiets omdømme, og å slå ring om politifolk som blir beskyldt for maktmisbruk, enn å kritisere politiet.
En vesentlig del av vårt samfunnsoppdrag er å bidra til politiets omdømme og tillit. Dette oppfyller vi blant annet ved å etterforske og iretteføre straffbare forhold begått i tjenesten av ansatte i poli­ tiet og påtalemyndigheten. Men de strenge vilkårene for å reise tiltale må være til stede.
Spesialenheten er ikke et alminnelig kontrollorgan for tjeneste­ utførelsen. Vi må ta utgangspunkt i om det er rimelig grunn til å undersøke om det er begått en straffbar handling. Mange av sakene blir derfor henlagt fordi det blant annet er utøvd lovlig makt.
Høyesteretts praksis har utpenslet normer for hvor listen for tjenestefeil ligger. Det heter blant annet at avgjørelsen av om makt skal anvendes, i stor grad må bero på skjønnsmessige vurderinger tatt i situasjoner som kan være meget vanskelig å takle, og at det
i noen grad må være rom for feilvurderinger uten at det derved kan konstateres straffbar handling. Det er altså et spenn mellom for­ billedlig tjenestehandling til den mindre gode, kritikkverdige og endelig den svært klanderverdige og straffbare.
  Terje Nybøe
Sjef Spesialenheten for politisaker
Innlegg i Morgenbladet 2. desember 2022
13
 Spesialenheten for politisaker
Årsrapport 2022





















































































   11   12   13   14   15