Page 14 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 14

 Spesialenheten er ikke et alminnelig kontrollorgan for tjenesteutførelsen.
Påstand om vår henleggelsesprosent kommer med jevne mellomrom. Til det kan vi si at riks­ advokaten, som er klageinstans for våre vedtak, har omgjort kun 4 av de 97 sakene som har vært til klagebehandling der så langt i år.
I 2022 har vi behandlet tre større seksuallov­ bruddssaker i domstolene. Vi har også en dom som gjelder seksuelt krenkende atferd begått
i tjenesten. To tjenestepersoner ble i sommer dømt for formalfeil i forbindelse med en ransa­ king. En representant for påtalemyndigheten ble i år dømt i tingretten, men frifunnet i lagmanns­ retten, for tjenestefeil i forbindelse med tvangs­ middelbruk. Den saken er anket til Høyesterett. I august fikk vi dom om uaktsom kjøring med politibil. I år har vi konstatert straffbart forhold og utstedt påtaleunnlatelser i tre saker som gjaldt brudd på forsvarlig våpenbehandling.
I skrivende stund har vi ytterligere fem saker som står for domstolene.
Gjennom årene har vi flere ganger fått frifinnelse i saker hva gjelder blant annet maktanvendelse, senest i lagmannsretten i fjor. Dette indikerer at våre krav for å reise tiltale ikke er for strenge.
Bonde nevner vår etterforsking av Agder­politiets behandling av Viggo Kristiansens begjæring om gjenåpning, som eksempel på henleggelse. I den saken ga vi politidistriktet kritikk for flere forhold ved saksbehandlingen. Disse var etter vårt syn likevel ikke av en slik karakter at de ble vurdert som straffbare brudd på tjenesteplikter. Å gi kritikk uten at saken medfører straffansvar, har vi så langt i år gjort en rekke ganger.
Vi er ellers opptatt av åpenhet over våre avgjør­ elser, og den interesserte leser finner sammen­ drag av alle våre saker på vår hjemmeside.
 14
 

























































































   12   13   14   15   16