Page 17 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 17

Avdelingen har valgt en jourordning som medfører at en spesialetterforsker og en påtale­ faglig etterforskingsleder til enhver tid har ansvaret for å vurdere alle saker og henven­ delser som kommer inn. Kontorstøtte inngår i arbeidet for å skape nærhet til problemstillinger om hva og hvem som skal registreres. Vi registrer åpenbare anmeldelser som straffesaker, men i mer uklare henvendelser har vi dialog med melder om hvordan henvendelsen skal oppfattes. Mange henvendelser gjelder forhold som egner seg for klagebehandling i politiet, eller spørsmål som handler om politiets plikter og myndighet. Disse henvendelsene registreres ikke som straffesak, men behandles administrativt i vårt saksbehandlingssystem for å sikre notoritet.
I løpet av året har enheten også styrket bered­ skapsvakten med en jurist slik at det til enhver tid er en spesialetterforsker og en påtalefaglig etterforskingsleder som har beredskap for å rykke ut og besvare henvendelser fra politiet utenom kontortid. Beredskapsvakten tilhører saksmottaket og skal være dens forlengende arm utenfor kontortid. På denne måten sikres en enhetlig praksis og god initialfase på saker som krever umiddelbare tiltak. Faste møtepunkter mellom beredskapsvakten og saksmottaket sikrer flyt av informasjon som er relevant for
å løse oppgavene fortløpende.
En viktig oppgave har vært å raskt identifisere prioriterte saker og involvere etterforskings­ avdelingen tidlig
Saksmottaket har gjennomført møter med de fleste politidistrikter og særorgan siden oppstart. Det har vært viktig å knytte politiets kontaktper­ soner nærmere Spesialenheten og således senke terskelen for kontakt ved behov for avklaringer. Politiet har valgt ulike løsninger for hvordan deres kontaktledd er organisert. Gjennom dialog har vi gitt tilbakemeldinger på hvordan andre distrikter har gjort dette og forhåpentligvis medvirket til en felles plattform. Det er nødvendig at politidistriktene avsetter tilstrek­ kelig tid og kompetanse til å behandle saker som skal til Spesialenheten, og besvare henvendelser fra denne så raskt som mulig. Spesialenheten har ikke tilgang til politiets straffesakssystem BL og operative systemer og må be om informasjon derfra i den enkelte sak. Dette gjelder også mediefiler og annen tidskritisk informasjon.
Avdelingen vil i 2023 tilstrebe å finslipe arbeidsprosesser med støtte fra ulike digitali­ seringstiltak. Dialogen med politidistriktene skal utvikles videre og disse møtepunktene skal også brukes til erfaringslæring fra enhetens saker.
Spesialenheten for politisaker
  17
 Årsrapport 2022


























































































   15   16   17   18   19