Page 24 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 24

Internasjonalt arbeid i 2022
Nordisk samarbeid
På grunn av pandemien ble det årlige møtet som skulle vært arrangert i Helsinki i mai 2020 først mulig å gjennomføre fysisk 11.–12. mai 2022. Disse møtene hvor ledelsen i Spesialenheten møter ledelsen i nordiske søsterorganisasjoner, er nyttige på mange måter og gir oss et godt nordisk kontaktnettverk. På dette møtet fikk vi oppdatert hverandre om nytt fra organisasjo­ nene, og vi utvekslet erfaringer fra etterfor­ skingen av utvalgte saker. Det er bl.a. interessant å merke seg at i Danmark erfarer de som oss at en økende del av sakene hvor politiet skyter og dreper eller skader, gjelder psykisk ustabile personer som oppfattes å være en trussel mot seg selv, andre privatpersoner eller politiet. Fra både Sverige og Finland fikk vi informasjon om anmeldelser mot politiet for håndteringen av demonstranter/aksjonister slik Spesialenheten også har mottatt flere av i 2022.
Videre fikk vi presentert en rapport om nordisk samarbeid mellom myndigheter som etterforsker straffbare handlinger i politiet. Rapporten er utar­ beidet etter et initiativ tatt på det årlige nordiske samarbeidsmøtet i 2019. Spesialenheten har sammen med representanter fra alle de nordiske organisasjonene vært med i arbeidsgruppen. Arbeidet ble noe forsinket på grunn av pande­ mien, og i 2022 hadde arbeidsgruppen sju digitale og to fysiske møter for å ferdigstille rapporten. Arbeidsgruppen anbefaler flere tiltak som kan styrke samarbeidet mellom de nordiske søsteror­ ganisasjonene. På møtet i Helsinki drøftet vi videre oppfølging av arbeidsgruppens forslag.
Evaluering av Norges etterlevelse av FNs kon­ vensjon mot korrupsjon (UNCAC) 25. april
Som konvensjonspart blir Norges etterlevelse av konvensjonen evaluert. Evalueringen består både av skriftlige og muntlige redegjørelser, og
Spesialenheten deltok digitalt på et møte hvor representanter fra UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) sekretariatet samt eksperter møtte representanter for norske myndigheter. Spesialenheten svarte på spørsmål om etterforsking av korrupsjon mot ansatte i politi­ og påtalemyndighet.
Schengen­evaluering politisamarbeid 9. mai
Evaluering er en del av Schengen­samarbeidet som Norge deltar i. Denne evalueringsrunden dreide seg bl.a. om politisamarbeid. Spesialen­ heten ble bedt om å bidra med oppdatert infor­ masjon om enhetens arbeid og å møte kommi­ sjonen for å kunne svare på spørsmål om temaet etterforsking av korrupsjon i politiet.
Foredrag på konferanse for Avdelningen for särskilda utredningar (SU) og Särskilda åklagar­ kammaren (SÅK) i Malmø 6.­7. september Spesialenheten ble invitert til å holde foredrag på en årlig konferanse for SU og SÅK (se nærmere redegjørelse for mandat og organise­ ring under). Vi fortalte om Spesialenhetens mandat, organisering og virksomhet. Videre var vi bedt om å redegjøre for Spesialenhetens etter­ forsking av saker hvor noen er skutt og skadet eller drept av politiet. Vi var også bedt om å redegjøre for etterforsking og dom i saken mot Jensen/Cappelen.
Foredrag for delegasjon fra Bulgaria som ledd i prosjekt om rettshjelp 25. oktober Spesialenheten ble anmodet av Domstolsadmi­ nistrasjonen om å bidra ved et studiebesøk fra en bulgarsk delegasjon. Studiebesøket var ledd i et EØS­finansiert rettshjelpsprosjekt med mål om å utvide og forbedre det bulgarske rettshjelpssys­ temet for personer som lever under fattigdoms­ grensen, med spesiell vekt på kvinner, barn og rombefolkning. Spesialenhetens foredrag hadde
 24
 






















































































   22   23   24   25   26