Page 25 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 25

 fokus på Norge og Bulgarias felles forpliktelser etter EMK til uavhengig og tilstrekkelig etterfor­ sking av anklager om brudd på retten til liv og forbudet mot tortur begått av representanter for staten. Prinsippene om uavhengighet, tilstrekke­ lighet og rask etterforsking, offentlighet og invol­ vering av anmelder/fornærmet som er slått fast gjennom menneskerettsdomstolens praksis ble gjennomgått. Det ble redegjort for hvordan dette virker inn på Spesialenhetens organisering og oppdragsløsning, og det ble diskusjon og erfa­ ringsutveksling om hvordan disse prinsippene kan brukes rettspolitisk og i daglig arbeid med saker.
Foredrag for delegasjon fra det bulgarske direk­ toratet for innenriks sikkerhet 26. oktober Justis­ og beredskapsdepartementet anmodet Spesialenheten om å delta digitalt på møte med en delegasjon fra bulgarske myndigheter. Temaet var forebygging og bekjempelse av korrupsjon, og Spesialenheten bidro med informasjon om enheten og etterforsking av ansatte i politi og påtalemyndighet for straffbare handlinger begått i tjenesten.
Besøk fra Avdelningen for särskilda utredningar (SU) 16. november
Onsdag 16. november mottok Spesialenheten et studiebesøk av kollegaer fra vår søsterorganisa­ sjon i Sverige, Avdelningen for särskilda utred­ ningar (SU). De møtte 9 personer, fra henholdsvis Malmø, Gøteborg og Stockholm. Besøket fant sted på etterforskingsavdelingens kontor i Oslo.
Besøk fra den svenske enheten – Avdelningen för särskilda utredningar (SU).
Hovedtema for samlingen var etterforsking av politiets maktbruk og seksuallovbrudd. Det ble også utvekslet erfaringer rundt beredskapsord­ ning og utrykninger, samt om politisamarbeid og etterforsking på tvers av landegrenser.
SU ble opprettet i 2015 og er en frittstående og uavhengig avdeling internt i den svenske politi­ myndigheten. Uavhengigheten kommer til uttrykk ved at de har egen avdelingssjef, eget budsjett og at de årlig rapporterer direkte til regjeringen. Dessuten er påtalejurister fra Särskilda åklagarkammaren alltid etterforskings­ ledere for saker som etterforskes av SU.
Mandatet til SU omfatter blant annet politian­ satte, politistudenter, påtalejurister, dommere, statsråder, parlamentsmedlemmer og ansatte i kystvakten, skatte­ og tollvesenet. SU håndterer saker som har skjedd i tjeneste og på fritid. Deres mandat er derfor videre enn Spesialenhetens mandat, som i hovedsak omfatter handlinger begått av ansatte i politiet og påtalemyndigheten i tjenesten.
Spesialenheten for politisaker
Møte i nordisk arbeidsgruppe med representanter fra Spesialenhetens søsterorganisasjoner.
  Årsrapport 2022
25
   






















































































   23   24   25   26   27