Page 35 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 35

Oppslag i politiets registre uten tjenestemessig behov – tjenestefeil
En tjenesteperson ble 13. desember 2022 ilagt forelegg på kr 4.500,– for å ha overtrådt straffe­ loven § 171 om tjenestefeil.
Tjenestepersonen hadde foretatt oppslag på sin familie i politiets registre. Det var ikke tjeneste­ messig behov for oppslaget.
Forelegget vedtatt.
Uforsiktig omgang med skytevåpen
En tjenesteperson ble 12. desember 2022 ilagt forelegg på kr 14.000,– for å ha overtrådt straffe­ loven § 188 om uforsiktig omgang med skyte­ våpen.
Tjenestepersonen hadde i en situasjon hvor vedkommende skulle tørrtrene på et bered­ skapsrom/operativt lager på politistasjonen tatt et avtrekk på en pistol som vedkommende ikke hadde tømt for ammunisjon. Tjenestepersonen hadde kvelden før gjennomført prosedyre for tømming av våpen, men hadde satt magasinet inn i våpenet igjen. Da han skulle tørrtrene unnlot han å gjennomføre såkalt «press check» for å forsikre seg om at våpenet var tomt og et skudd gikk av. Prosjektilet gikk gjennom endeveggen av gips i beredskapsrommet, og fortsatte gjennom og ut av døren til et tilstøtende bøttekott. Kule­ banen skiftet gradvis retning og gikk til slutt opp i taket i et inkvireringsrom utenfor bøttekottet, før det stanset i etasjeskillet av betong.
Spesialenheten er ikke i tvil om at handlingen var egnet til å volde fare for andre og at tjenesteper­ sonen opptrådte i strid med kravet til forsvarlig opptreden og er å bebreide.
Forelegget er vedtatt.
Oppslag i politiets registre uten tjenestemessig behov – tjenestefeil
En sivilt ansatt i politiet ble 13. desember 2022 ilagt forelegg på kr 4.500,– for å ha overtrådt straffeloven § 171 om tjenestefeil.
Vedkommende hadde foretatt oppslag på sin familie i politiets registre. Det var ikke tjenes­ temessig behov for oppslagene.
Forelegget er vedtatt.
FORETAKSSTRAFF
Grovt uaktsom tjenestefeil – foretaksstraff
Agder politidistrikt ble 9. februar 2022 ilagt forelegg på kr 50.000,– for overtredelse av straffeloven § 172, jf. § 171 om grovt uaktsom tjenestefeil. Ved etterforsking av et narkotika­ lovbrudd i 2016 benyttet politidistriktet kommunikasjonskontroll. Politiet lyttet blant annet til samtaler mellom en siktet og hans samboer. Samboeren ble ikke siktet i saken. Materialet ble senere benyttet i et fengslings­ møte og oversendt svenske myndigheter. Til tross for lovens krav om sletting av slikt mate­ riale snarest unnlot politidistriktet dette, selv etter at Kommunikasjonskontrollutvalget hadde påpekt at loven ikke åpnet for slik vid adgang til oppbevaring.
Spesialenheten mente at straffeloven § 172, jf. § 171 om grovt uaktsom tjenestefeil var over­ trådt av noen som hadde handlet på vegne av politidistriktet og at foretaket derfor kunne og skulle straffes. Politidistriktet har vedtatt fore­ legget.
Spesialenheten for politisaker
  35
 Årsrapport 2022















































































   33   34   35   36   37