Page 36 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 36

Administrativ vurdering 2022
Spesialenheten har i 2022 sendt 36 saker til politimester, Politidirekto- ratet eller sjef for særorgan for administrativ vurdering. Her gjengis noen av sakene.
TVANGSMIDLER
Riksadvokatens brev 9. april 2021 om tvangs­ middelbruk i narkotikasaker har medført bety­ delig oppmerksomhet om tvangsmiddelbruk, hvilket formål tvangsinngrepet skal ha og forholdsmessigheten ved inngrepene. Spesial­ enheten har i 2022 behandlet flere saker om bruk av tvangsmidler før riksadvokatens brev, og i det følgende omtales noen av sakene som ble sendt til administrativ vurdering.
FINNMARK POLITIDISTRIKT
A anmeldte politiet for ulovlig ransaking av ham som person og av hans mobiltelefon, og for ulovlig kroppslig undersøkelse av ham i form av urinprøve.
Saken reiste spørsmål om det var faktisk og rettslig grunnlag for ransaking, og om tjeneste­ personene B og C hadde kompetanse til å beslutte ransaking uten å kontakte påtalemyn­ digheten. Videre reiste saken spørsmål om det var grunnlag for beslutning om kroppslig under­ søkelse, slik det var besluttet av politiadvokat D. Det var også et spørsmål om manglende doku­ mentasjon av beslutning om beslag og ransaking av mobiltelefon innebar en straffbar tjenestefeil.
Spesialenheten mente at det var både faktisk og rettslig grunnlag for ransaking, både av A som person og av hans mobiltelefon, på bakgrunn av skjellig grunn til mistanke om oppbevaring av narkotika. Det ble også vurdert at B og C hadde kompetanse til selv å beslutte ransaking. Det ble allikevel vurdert å være avvik i dokumentasjon om beslag og ransaking av mobiltelefon, også i forhold til hvem som besluttet ransaking av tele­ fonen, men dette var ikke av en slik art at det ble ansett å være et grovt brudd på tjenesteplikten. Spesialenheten reiste videre spørsmål ved om beslutningen av kroppslig undersøkelse var forholdsmessig, men Spesialenheten fant uansett ikke at dette etter omstendighetene på det aktu­ elle tidspunktet utgjorde et straffbart brudd på tjenesteplikten.
Saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist og oversendt Finnmark politidistrikt for administrativ vurdering. Det manglet noto­ ritet i straffeforfølgningen mot A om at hans mobiltelefon ble besluttet ransaket, og det var noe tvil om hvem som foretok beslutningen. Det var også i læringsøyemed behov for at politidis­ triktet gjennomgikk vilkårene for å beslutte kroppslig undersøkelse for å skaffe bevis for bruk av narkotika og kravet til forholdsmessighet i den forbindelse.
SØR­VEST POLITIDISTRIKT
Saken gjaldt spørsmål om politiet hadde opptrådt straffbart i forbindelse med at de oppsøkte As leilighet etter beslutning om pågripelse og ran­ saking hos en annen person. Saken reiste i den forbindelse også spørsmål om hvorvidt politiet faktisk hadde ransaket As leilighet, og om det forelå beslutning fra kompetent myndighet for dette.
 36
 






















































































   34   35   36   37   38