Page 4 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 4

4
Forord
I den nye hybride arbeidshverdagen, og fordi Spesialenheten er lokalisert flere steder i landet, er de fysiske samlingene våre der hele enheten møtes kanskje enda viktigere enn tidligere. I 2022 fikk vi gjennomført to slike, den siste på tradisjonsrike Hotel Norge Høsbjør i Ringsaker. Tema for årets siste samling var læring, både som organisasjon og for den enkelte.
Læring er som kjent en viktig del av Spesialenhetens oppdrag og da er det viktig at alle forstår hva læring innebærer. Læring innebærer at ny kunnskap gir varig endring av blant annet ferdigheter, arbeids­ metodikk, holdninger og reaksjonsmåter. Vi har stort fokus på læring internt hos oss nå. Vår ambisjon er at dette også skal gi økt bidrag til læring i politiet og påtalemyndigheten. Jeg er derfor glad for at professor ved Høyskolen Kristiania og Politihøgskolen, Cathrine Filstad har takket ja til å skrive om læring i årets rapport. Selv om det er skrevet mye om læring og erfaringslæring de senere årene mener vi at det likevel vil være nyttig med et slikt bidrag fra henne.
I denne sammenheng må det også nevnes at alle våre spesialetter­ forskere og påtalefaglige etterforskingsledere i år har gjennomført oppdatert opplæring i avhørsmetodikken Kreativ. Avhør er vår viktigste etterforskingsmetode og alle må ha meget god kunnskap på dette området. Kripos har stått for opplæringen og vi ser at den måten særorganet legger opp undervisningen på, bidrar svært godt til refleksjon og læring.
Vår organisasjonsendring med felles saksmottak på Hamar og én etterforskingsavdeling lokalisert i Oslo, Bergen og Trondheim har nå virket i over ett år. Selv om det selvsagt tar noe tid å endre arbeidsmetodikk og finne hensiktsmessige løsninger for arbeidet, er det mitt syn at vårt nye saksmottak bidrar til økt kvalitet over arbeidet med innkomne saker og meldinger. Mange saker avgjøres der, og det gjør at etterforskingsavdelingen gis større anledning til å konsentrere seg fullt og helt om de sakene som krever mer omfatt­ ende etterforsking. Leder for saksmottaket har betraktninger om arbeidet ved saksmottaket på side 15.
 




























































































   2   3   4   5   6