Page 40 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 40

40
brudd på en tjenesteplikt, men fant etter en konkret vurdering det tvilsomt at bruddet var grovt. Saken ble henlagt etter bevisets stilling.
Ettersom Spesialenheten mente at As bruk av Snapchat var kritikkverdig ble saken sendt til politimesteren i politidistriktet for administrativ vurdering. Spesialenheten bemerket at As bruk av sosiale medier og mangelfulle skjønn, var kritikkverdig og ga grunn til å stille spørsmål ved hans forståelse av sin rolle som politiansatt og regelverk som følger stillingen.
UTRYKNINGSPOLITIET
Utrykningspolitiet (UP), distrikt Sør­Norge, publiserte på Snapchat et bilde av A under blod­ prøvetakning på legevakten. Ved publiseringen var det også opplysninger om at A var mistenkt for ruspåvirket kjøring, ikke hadde førerkort, hadde innrømmet bruk av hasj og hvor hendelsen fant sted. Bildet ble publisert av tjenesteperson B, og det ble ikke innhentet samtykke fra A før fotograferingen og publiseringen.
Spesialenheten mente at B objektivt sett brøt taushetsplikten da bildet ble publisert på Snapchat, og at B ved samme anledning opptrådte i strid med tjenestepliktene for poli­ tiets bruk av sosiale medier. Spesialenheten var imidlertid ikke overbevist om at publiseringen på Snapchat kunne karakteriseres som grovt uaktsom, og straffeforfølgningen mot B ble derfor henlagt etter bevisets stilling. Også forfølgningen mot Utrykningspolitiet ble henlagt etter bevisets stilling fordi Spesialenheten kom til at mangelfulle retningslinjer og utilstrekkelig opplæring verken enkeltvis eller samlet utgjorde et grovt brudd på tjenesteplikter.
Spesialenhetens påtalevedtak ble oversendt sjefen for Utrykningspolitiet for administrativ vurdering med anmodning om å gjennomgå retningslinjene for bruk av sosiale medier. Det ble bedt om at gjennomgangen omfatter retningslinjene for å sikre tilstrekkelig ivareta­ kelse av taushetsplikt, personvern og formålet ved bruken av Snapchat. Av samme grunner ble saken oversendt til Politidirektoratet for admi­ nistrativ gjennomgang med nasjonalt perspektiv. Det ble bemerket at Spesialenheten har behandlet en rekke andre saker hvor tjeneste­ personer har benyttet Snapchat/sosiale medier på en måte som innebar blant annet straffbare taushetsbrudd. En administrativ gjennomgang hos Politidirektoratet burde etter Spesialenhe­ tens syn derfor også omfatte at politiledelsen i både politidistrikt og særorgan er bevisst viktig­ heten av å skape en god kultur rundt bruk av sosiale medier, med stor oppmerksomhet om de særskilte fallgruver rundt personvern og taus­ hetsplikt.
Det bemerkes at klage over påtalevedtaket ikke ble tatt til følge av riksadvokaten. Riksadvokaten kom til at forfølgelsen mot UP skulle henlegges fordi foretaksstraff ikke er hensiktsmessig.
  


























































































   38   39   40   41   42