Page 42 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 42

42
pågrepet og kjørt til sykehus for behandling av et brudd i hånden og bittskade i leggen. Han ble deretter overført til psykiatrisk akuttmottak.
Etterforskingen viste at det forelå en truende og potensielt svært farlig situasjon, og at varsel­ skuddet var nødvendig, forsvarlig og forholds­ messig for å hindre fare for tap av menneskeliv eller alvorlig personskade. Lempeligere hand­ lingsalternativer hadde forgjeves vært forsøkt. Etterforskingsresultatet talte med styrke mot at tjenestepersonen begikk en straffbar handling ved skuddløsningen. Tilsvarende gjaldt også for politiets oppdragsløsning og øvrige maktbruk i situasjonen. Straffeforfølgningen mot de andre tjenestepersonene ble også henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Ettersom politiet løsnet varselskudd og brukte forholdsmessig mye makt for å få kontroll på personen, ble saken sendt til politimesteren til administrativ behandling i et læringsperspektiv.
SEKSUALLOVBRUDD
Spesialenheten for politisaker behandlet i 2022 en sak som involverte fire praksisveiledere hvor det var spørsmål om disse hadde opptrådt straff­ bart på en fest mellom praksisveiledere og politi­ høgskolestudenter.
For tre av disse viste etterforskingsresultatet at det hadde vært seksuell omgang mellom veileder og student, men for den fjerde var ikke rela­ sjonen slik at det kunne betegnes som seksuell omgang. Etter Spesialenhetens mening vil en praksisveileder være en «stilling» som omfattes av straffeloven § 295 og innebære en overordnet rolle overfor en student.
Spesialenheten fant det klart at tjenesteperso­ nene ikke hadde misbrukt sin stilling, eller utnyttet avhengighetsforhold eller tillitsforhold. Begge parter var aktive deltagere og initiativ­ tagere til den seksuelle omgangen. Situasjonen var ikke av en slik art og karakter at veilederne på en utilbørlig måte kunne sies å ha utnyttet et overmakts forhold og derved skaffet seg seksuell omgang som ellers ikke ville funnet sted. De subjektive vilkår for straff var heller ikke oppfylt. Det var ingen holdepunkter for at veilederen holdt det for mest sannsynlig at hen var i en overmakts situasjon som resulterte i seksuell omgang som ellers ikke ville ha funnet sted. Saken for de fire praksisveilederne ble derfor henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Etterforskingen avdekket forhold ved relasjonen mellom praksisveiledere og politihøgskolestu­ denter som var egnet for videre oppfølging både hos den enkelte og på systemnivå, og sakene ble derfor oversendt politimesteren og Politihøg­ skolen for administrativ vurdering. Spesialen­ heten bemerket at hendelsen viser at praksisvei­ ledere i større grad bør reflektere over egen rolle og relasjonen til studenter, og ha større bevissthet om at man er i overordnet posisjon. Retningslinjer fra Politihøgskolen bør være tyde­ ligere på forventningene til praksisveiledere med tanke på omgang generelt og særlig seksuell oppmerksomhet mellom praksisveiledere og studenter. Politihøgskolen ble bedt om å vurdere om det skal tydeliggjøres at seksuell omgang mellom veiledere og studenter er uakseptabelt, og at misbruk av stilling for å oppnå seksuell omgang kan innebære straffansvar.
  

























































































   40   41   42   43   44