Page 44 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 44

Saker i domstolen 2022
Tiltaler behandlet i retten:
HELGELAND TINGRETT OG HÅLOGALAND LAGMANNSRETT Voldtekt, misbruk av overmaktsforhold og tjenestefeil
En tjenesteperson ble 27. mai 2021 tiltalt for voldtekt av to kvinner, jf. straffeloven § 291, jf. § 292, for å ha utnyttet sin stilling for å oppnå seksuell omgang med fem kvinner, jf. straffeloven § 295, og for tjenestefeil, jf. straffeloven § 171.
Hovedforhandling i saken ble avholdt i Helgeland tingrett 17. januar – 25. februar 2022.
Tjenestepersonen ble ved Helgeland tingretts dom 29. april 2022 dømt for ett tilfelle av grov uaktsom voldtekt og to tilfeller av misbruk av overmaktsforhold til fengsel i 2 år. Tjenesteper­ sonen ble frifunnet for anklagene om forsettlig voldtekt, for tre tilfeller av misbruk av overmakts­ forhold, samt for tiltaleposten om tjenestefeil.
Spesialenheten anket over bevisvurderingen over skyldspørsmålet for de to postene som gjaldt voldtekt, for én av de tre frifinnelsene for misbruk av overmaktsforhold, samt over posten om tjenestefeil. Tjenestepersonen anket over domfellelsen for grov uaktsom voldtekt.
Hålogaland lagmannsrett henviste alle ankene til behandling og ankeforhandling i saken ble avholdt i Hålogaland lagmannsrett 24. oktober
– 16. november 2022.
Tjenestepersonen ble ved Hålogaland lagmanns­ retts dom 4. desember 2022 dømt under dissens for ett tilfelle av grov uaktsom voldtekt, og enstemmig for ett tilfelle av misbruk av over­ maktsforhold og ett tilfelle av tjenestefeil.
Tjenestepersonen ble under dissens frifunnet for en annen post om voldtekt. For de forholdene tjenestepersonen ble domfelt for ved Hålogaland lagmannsretts dom og forholdene som ble retts­ kraftig avgjort ved Helgeland tingretts dom ble han dømt til fengsel i 3 år.
Tiltalte har anket til Høyesterett over lovanven­ delsen, saksbehandlingen og straffutmålingen. Spesialenheten har inngitt motanke når det gjelder straffutmålingen. Høyesterett har ennå ikke tatt stilling til anken.
AGDER LAGMANNSRETT
Misbruk av overmaktsforhold, motarbeiding
av rettsvesenet, tjenestefeil og brudd på våpen­ loven
En tjenesteperson ble 16. februar 2021 tiltalt for fire tilfeller av misbruk av overmaktsforhold, jf. straffeloven § 295, to tilfeller av motarbeiding av rettsvesenet, jf. straffeloven § 157, to tilfeller av tjenestefeil, jf. straffeloven § 171, og to over­ tredelser av våpenlovgivningen, jf. straffeloven
§ 190 og våpenloven § 33.
Tjenestepersonen jobbet på gjerningstiden som etterforsker og han var tiltalt for ved flere anled­ ninger å ha misbrukt stillingen sin til å ha samleie med tre kvinner, samtidig som han var etterfor­ sker på saker kvinnene var involvert i, tok avhør av kvinnene og mottok opplysninger om det lokale narkotikamiljøet. Tiltalen gjaldt også blant annet at han ved to anledninger, mens han var under etterforsking av Spesialenheten for politi­ saker, tok kontakt med to av kvinnene og ba de forklare seg uriktig til Spesialenheten.
Hovedforhandling i saken ble avholdt i Vestfold tingrett 16. – 31. august 2021.
 44
 














































































   42   43   44   45   46