Page 47 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 47

Ikke vedtatte forelegg behandlet i retten:
BUSKERUD TINGRETT
Ordensforstyrrelse
En tjenesteperson ble 22. juni 2021 ilagt forelegg på kr 6.000,– for å ha overtrådt straffeloven
§ 181 1. og 2. ledd.
Spesialenheten mente at tjenestepersonen på sin fritid ikke hadde etterkommet et pålegg om å forlate et utested og hadde gått inn i en høylytt diskusjon med innehaveren av utestedet om utkastelsen. Flere gjester og ansatte på stedet hadde overhørt opptrinnet. Tjenestepersonen hadde også forsøkt å gå tilbake inn i lokalene, og forsøkt å holde seg fast da han fysisk ble tatt med ut. Underveis hadde det fremkommet at tjenestepersonen var politi. Tjenestepersonen skulle etter dette ha uttalt at han skulle kaste innehaveren av utestedet i elven eller lignende. Spesialenheten mente at tjenestepersonen var beruset på gjerningstiden.
Forelegget ble ikke vedtatt. Hovedforhandling i saken ble avholdt 26. januar 2022 i Buskerud tingrett.
Tjenestepersonen ble ved Buskerud tingretts dom av 15. mars 2022 frifunnet for begge over­ tredelsene av straffeloven § 181. Når det gjaldt post I og overtredelse av 1. ledd i straffeloven
§ 181 konkluderte tingretten med at tjeneste­ personens handlemåte samlet sett ikke var av en slik art at den kunne sies å ha vært «util­ børlig». Når det gjaldt post II og overtredelse av 2. ledd i straffeloven § 181 fant ikke tingretten at det var ført bevis for tjenestepersonens beruselsesgrad.
Spesialenheten har ikke anket frifinnelsen og dommen er rettskraftig.
AGDER TINGRETT OG AGDER LAGMANNSRETT
Grovt uaktsom tjenestefeil
En tjenesteperson ble 1. september 2021 ilagt forelegg på kr 8.000,– for å ha overtrådt straffe­ loven § 172, jf. § 171 om grovt uaktsom tjeneste­ feil.
Som påtaleansvarlig i straffesak hadde tjeneste­ personen utferdiget beslutning om pågripelse og besluttet samtidig ransaking av vedkommendes bolig. Spesialenheten mente at det ikke var tilstrekkelig grunnlag for mistanke. Videre unnlot tjenestepersonen å innhente rettens beslutning om ransaking til tross for at det etter Spesialenhetens syn ikke var fare ved opphold.
Forelegget ble ikke vedtatt. Hovedforhandling i saken ble avholdt 5. april 2022 i Agder tingrett.
Tjenestepersonen ble ved Agder tingretts dom 7. april 2022 dømt i henhold til det utstedte fore­ legget, til en bot på kr 10.000,–.
Tjenestepersonen anket dommen. Ved Agder lagmannsretts dom 5. oktober 2022 ble tjenestepersonen enstemmig frifunnet. Lagmannsretten konkluderte med at det ikke var bevist at tjenestepersonen grovt hadde brutt sin tjenesteplikt, jf. straffeloven § l72, jf. § 171. Lagmannsretten konkluderte videre med at det heller ikke var bevist at tjenestepersonen hadde handlet grovt uaktsomt.
Spesialenheten for politisaker
 47
 Årsrapport 2022















































































   45   46   47   48   49