Page 49 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 49

OSLO TINGRETT
Uaktsom kjøring
En tjenesteperson ble 7. mars 2022 ilagt fore­ legg på kr 5.000,– for å ha overtrådt vegtra­ fikkloven § 31 første ledd, jf. vegtrafikkloven § 3 om uaktsom kjøring.
Som politibetjent og fører av en uniformert politibil mente Spesialenheten at tjeneste­ personen ikke hadde vært tilstrekkelig akt­ pågivende og varsom. Tjenestepersonen hadde bestemt seg for å stanse en bil som kom kjørende i motsatt retning. Tjenestepersonen kjørte inn i en busslomme på høyre side av vegen for å kunne ta en u­sving. Tjeneste­ personen satte på bilens blålys før han startet u­svingen. Bak tjenestepersonen, i samme kjøreretning, kom en personbil som ikke klarte å stanse da politibilen kjørte ut i vegbanen.
Det oppsto et sammenstøt mellom kjøretøyene. Begge kjøretøyene ble som følge av sammen­ støtet påført mindre materiell skader.
Forelegget ble ikke vedtatt. Hovedforhandling i saken ble avholdt 16. august 2022 i Oslo ting­ rett.
Tjenestepersonen ble ved Oslo tingretts dom 18. august 2022 dømt i henhold til det utstedte forelegget, til bot på kr. 4.000,–.
Domfelte har ikke anket domfellelsen og dommen er derfor rettskraftig.
FOLLO OG NORDRE ØSTFOLD TINGRETT
Grovt uaktsom tjenestefeil
To tjenestepersoner ble 13. januar 2022 ilagt forelegg på kr 12.000,– for å ha overtrådt straffe­ loven § 172, jf. § 171 om grovt uaktsom tjeneste­ feil.
Som politibetjenter gjennomførte tjenesteperso­ nene en ransaking av en mindreårig gutt som var mistenkt for narkotikalovbrudd. Ransakingen ble gjennomført utendørs og blant annet ved at gutten måtte dra ned buksen. Ransakingen ble videre utført med øvrige ungdommer som delvis tilskuere. Tjenestepersonene besørget heller ikke tilstrekkelig notoritet over tvangsinngrepet og samlet sett mente Spesialenheten at tjeneste­ personene hadde begått en straffbar tjenestefeil.
Foreleggene ble ikke vedtatt. Hovedforhandling i saken ble avholdt 31. august og 1. september 2022 i Follo og Nordre Østfold tingrett.
Ut fra en samlet vurdering av situasjonen fant tingretten det vanskelig å legge til grunn at ransakingen av gutten var uforholdsmessig, og i alle fall at det var begått noen grov tjenestefeil og/eller utvist grov uaktsomhet med hensyn til selve ransakingen. På grunn av manglende sikring av notoritet kom tingretten likevel til at tjenestepersonene skulle straffes for grovt uaktsom tjenestefeil.
Tjenestepersonene ble ved Follo og Nordre Østfold tingretts dom 12. september 2022 dømt for overtredelse av straffeloven § 172, jf. § 171, til bot på kr 4.000,–.
Verken de domfelte eller Spesialenheten har anket dommen og dommen er derfor rettskraftig.
Spesialenheten for politisaker
 49
 Årsrapport 2022
















































































   47   48   49   50   51