Page 5 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 5

Jeg vil også nevne at vi fra februar innførte en ordning med både jurist og spesialetterforsker på beredskapsvakt. Tidligere var det bare spesialetterforsker som hadde vaktfunksjon. Nå er begge disse fagsøylene representert ved det innledende arbeidet, hvilket bidrar til økt kvalitet i denne viktige fasen.
Gjennom året har vi iretteført tre større seksuallovbruddsaker.
En fellesnevner for alle sakene er at det dreier seg om misbruk av stilling for å oppnå seksuell omgang. I en av sakene hadde vi også en tiltalepost om tjenestefeil hvor en polititjenesteperson traff en ung kvinne i anledning ordenstjeneste og innledet en seksualisert dialog med henne, samtidig som han også bisto henne med en konkret straffesak. Vedkommende ble frifunnet for dette forholdet i ting­ retten, men etter vår anke dømt i lagmannsretten. Vi hadde en særskilt artikkel om seksuallovbrudd i forrige årsrapport, men at det stadig er grunn til å ha oppmerksomhet om dette saksfeltet er disse sakene en indikasjon på. Ikke minst er det viktig at ledere på alle nivå raskt tar tak i en atferd som ikke er akseptabel. Det kan forhindre senere straffesaker!
Foranlediget av debatten om rusbruk og riksadvokatens presisering 9. april 2021 om tvangsmiddelbruk i mindre alvorlige narkotika­ saker, har vi behandlet flere saker om blant annet ransaking. Sakene har reist krevende vurderinger om når straffansvar inntrer, ikke minst i de tilfeller der hendelsene lå år forut for riksadvokatens brev. I løpet av året har vi hatt én sak i retten hva gjelder ransaking. Sakene har ellers blitt henlagt på ulike grunnlag. Det inntrykk vi likevel har gjennom våre saker er at det har skjedd en endring –
og økt oppmerksomhet om – kompetanseregler, relevant etter­ forskingsformål og uforholdsmessighetsvurderinger i politiet og påtalemyndigheten. Dette synes også å være lagt til grunn i Høyesteretts dom 20. desember 2022.
Mange av våre straffesaker innen flere lovbruddskategorier kunne vært unngått dersom det tidlig hadde vært tatt tak i avvikende atferd, uønsket språkbruk eller spesielle måter å arbeide på.
  Spesialenheten for politisaker
Årsrapport 2022
5
 

























































































   3   4   5   6   7