Page 50 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 50

TRØNDELAG TINGRETT
Uaktsom kjøring
En tjenesteperson ble 23. februar 2022 ilagt forelegg på kr 12.000,– for å ha overtrådt veg­ trafikkloven § 31 første ledd, jf. vegtrafikkloven § 3 om uaktsom kjøring.
Som politibetjent og fører av en uniformert poli­ tibil mente Spesialenheten at tjenestepersonen ikke hadde vært tilstrekkelig aktpågivende og varsom idet vedkommende til tross for vikeplikt svingte til venstre og ut i motgående kjørefelt.
I dette kjørefeltet kom en annen uniformert politibil på vei til samme oppdrag kjørende. Det oppsto et sammenstøt mellom de unifor­ merte politibilene med store materielle skader på begge kjøretøyene som følge av sammen­ støtet.
Forelegget ble ikke vedtatt. Hovedforhandling i saken ble avholdt 4. oktober 2022 i Trøndelag tingrett.
Tjenestepersonen ble ved Trøndelag tingretts dom 10. oktober 2022 frifunnet for overtre­ delsen av vegtrafikkloven § 31, jf. § 3. Samlet sett fant tingretten at det forelå en ekstraordinær og upåregnelig situasjon, hvor kjøreatferden til den andre uniformerte politibilen måtte anses som en sentral årsaksfaktor til ulykken. Ut fra det konkrete trafikkbildet mente tingretten at risi­ koen for skade, ved å foreta u­svingen og kjøre over i motgående kjørefelt, ikke var for stor sett i forhold til viktigheten av oppdraget.
Spesialenheten har ikke anket frifinnelsen og dommen er rettskraftig.
  50
 

























































































   48   49   50   51   52