Page 6 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 6

 6
I 2022 har det igjen vært oppmerksomhet om Spesialenhetens virke, ikke minst fordi det kom et forslag fra tre stortingsrepresen­ tanter om gransking av vårt arbeid. Det ble blant annet hevdet at henleggelsesprosenten er for høy, og det ble reist spørsmål om bakgrunnen til personellet i Spesialenheten. Spørsmålet om gran­ sking fikk ikke flertall i Stortinget. Selv om det ikke ble flertall for en gransking av oss nå, skal vi alltid være lydhør for kritiske merknader om enheten, og påstander om eventuelle kulturelle bindinger til politiet. Uavhengig av dette har vi i 2022 utarbeidet etiske retnings­ linjer som kan bidra til økt bevissthet blant annet om slike problem­ stillinger.
I et tillits­ og uavhengighetsperspektiv må jeg i denne sammen­ hengen nevne våre fem advokater på verv. Synspunktene de har om det skal iverksettes etterforsking eller hvordan saker bør avgjøres er meget viktig. I året som har gått benyttet vi en av dem som aktor i lagmannsretten, og vi søker å synliggjøre deres arbeid i vedtakene. Flere av advokatene er også gitt kompetanse til å avgjøre enkelte saker, alt dette for å tydeliggjøre deres viktige rolle.
På bakgrunn av den offentlige debatt om Spesialenheten erfarer jeg at det stadig er behov for informasjon om vårt mandat og arbeid. Foranlediget av et innlegg i Morgenbladet på tampen av året under overskriften «Også de som skal vokte staten og rettsvesenet, kan bli for lydige» blir også Spesialenheten nevnt. Mitt tilsvar i Morgen­ bladet gjengis på side 13.
Vi har gjennom året behandlet flere saker om vådeskudd, og utfer­ diget påtaleunnlatelse for grovt uaktsom tjenestefeil for enkelte av disse der grunnleggende rutiner for sikker våpenbehandling er brutt. Alle disse er omhandlet under positive avgjørelser. Det er relativt nytt at vi også vurderer vådeskudd som tjenestefeil og
ikke bare som uforsiktig omgang med skytevåpen. Dette ble omtalt i forordet til forrige års rapport. På tross av disse sakene vil jeg likevel tilføye at politiet årlig gjennomfører mange tusen lade­ og tømmerutiner av tjenestevåpen. På denne bakgrunn er det ikke grunnlag for å hevde at den alminnelige våpenbehandlingen i politiet er dårlig.
 




























































































   4   5   6   7   8