Page 38 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2020
P. 38

Positive påtaleavgjørelser 2020
I 2020 ble det i 56 av 1375 behandlede anmeldelser reagert med forelegg, tiltale,­påtaleunnlatelse­eller­tilståelsesdom.­Det­var­i­alt­31­personer­og­ et foretak­som­ble­ilagt­en­straffereaksjon.
Tilståelsesdom
Bedrageri, underslag og overtredelse av våpenloven
Asker og Bærum tingrett avsa 18. februar 2020 tilståelsesdom mot en sivilt ansatt for bedrageri, underslag og brudd på våpenloven. Vedkommende hadde over flere år attestert fakturaer på vegne av politidistriktet som gjaldt kjøp av elektronisk utstyr som var bestilt og levert til ham privat. Han hadde også over år tatt med seg hjem data­ utstyr som tilhørte politidistriktet, for å bruke privat. Under ransakingen hjemme hos ham, ble det funnet et skytevåpen og to kastekniver. Mannen ble idømt 6 måneders fengsel, inndrag­ ning av kr. 72 000 og inndragning av våpnene.
Tiltaler
Seksuell omgang med person i særlig sårbar livssituasjon og tjenestefeil
En tjenesteperson ble 30. juni 2020 tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å utnytte en person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon, jf. straffeloven § 295, for å ha kommunisert seksuelt med den samme fornærmede over et lengre tidsrom på ulike sosiale medier, mens han arbeidet som politibetjent, jf. straffeloven § 171 om tjenestefeil og for ved flere anledninger å ha gitt opplysninger fra politiets arbeid til sin daværende kjæreste, jf. straffeloven § 209 om brudd på taushetsplikt.
Hovedforhandling i saken er berammet i
Øvre Romerike tingrett 18. til 21. januar 2021.
Kroppskrenkelse og tjenestefeil
En tjenesteperson ble 18. november 2020 tiltalt for overtredelse av straffeloven § jf. 271 om kropps­ krenkelse og straffeloven § 171 om tjenestefeil.
Bakgrunnen for hendelsen var at en siktet person var i avhør på politistasjonen for narkotikalov­ brudd. På et tidspunkt i avhøret var det spørsmål om bruker til en snapchat konto. Den siktede skrev brukernavnet på et ark og la det på bordet foran seg. Noe etter at lappen ble lagt på bordet tok den siktede lappen tilbake og krøllet den. Den tiltalte tjenestepersonen, som var bisitter under avhøret, reiste seg da fra sin stol, tok tak i den siktede personen og presset seg mot vedkommende og prøvde å holde hendene til personen fast. Deretter skal tjenestepersonen ha holdt en arm rundt den siktede personens nakke og dratt vedkommende ned på gulvet. Etter Spesialenhetens syn var denne maktbruken uforholdsmessig og unødvendig i situasjonen.
Hovedforhandling i saken er berammet i Kristiansand tingrett 8.–9. februar 2021.
En tjenesteperson ble 17. desember 2020 tiltalt for overtredelse av straffeloven § 272, jf. § 271 om grov kroppskrenkelse og straffeloven § 171 om tjenestefeil.
Saken ble først henlagt av Spesialenheten etter bevisets stilling og senere omgjort av Riks­ advokaten. Riksadvokaten fant at maktbruken tjenestepersonen benyttet overfor pasienten på legevakten var uforholdsmessig og unødvendig.
Bakgrunnen for hendelsen var at politiet var tilkalt for å bistå medisinsk personell for å holde kontroll på en pasient, idet pasienten var utagerende, sterkt alkoholpåvirket og skulle behandles etter å ha skåret seg selv i armen, samt undersøkes fordi han påsto å ha svelget en knust lyspære. Etter at pasienten unnlot å etter­ komme et pålegg fra politiet om å sette seg ned
 38
 
















































































   36   37   38   39   40