Page 12 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2021
P. 12

 Politihøgskolen utga
i 2021 retningslinjer
mot uønsket seksuell oppmerksomhet og seksuell trakassering,
som etter Spesialenhetens mening gir gode rammer for å forebygge og følge opp slik atferd.
overfor en politistudent som var i praksis på samme tjenestested. I tingretten ble tjeneste­ personen domfelt for dette forholdet. Lagmanns­ retten frikjente tiltalte på dette punktet, men fant likevel grunn til å uttale seg om tjeneste­ personens atferd:
«Fornærmede har forklart for lagmannsretten at hun mente at det var «godt mulig» at tiltalte trodde at hun «var med på» den typen kommuni- kasjon. Dette skaper tvil om tiltalte har handlet forsettlig med hensyn til at fornærmede ikke hadde samtykket til den seksuelt krenkende eller på annen måte uanstendige adferden. Det subjektive vilkåret for straff foreligger i så fall ikke. Denne tvilen må komme tiltalte til gode ved at han frifinnes på dette punkt.
Lagmannsretten vil likevel bemerke at forholdet er kritikkverdig. Uavhengig av hvilken intern sjargong tjenestepersonene måtte ha hatt seg imellom, er det etter lagmannsrettens syn helt uakseptabelt av tiltalte å stille fornærmede, som ung student i praksistjeneste, spørsmål av typen om hun var barbert nedentil og om de skulle dusje sammen.»
Politihøgskolen utga i 2021 retningslinjer mot uønsket seksuell oppmerksomhet og seksuell trakassering som etter Spesialenhetens mening gir gode rammer for å forebygge og følge opp slik atferd.
Seksuallovbrudd er på flere måter en typisk sak for Spesialenheten. Statistikken viser at Spesia­ lenheten jevnlig får slike saker til etterforsking. Risikoen for at ansatte i politiet vil misbruke kunnskapen og mulighetene de får gjennom sitt arbeid til å oppnå seksuell omgang med sårbare personer, gjør at Spesialenheten må regne med fortsatt å få slike saker. Seksuallovbruddsaker krever at enheten har rett kompetanse og tilstrekkelig ressurser til effektiv og god bevis­ sikring. I de fleste av disse sakene er det omfat­ tende elektronisk bevismateriale som skal sikres og analyseres. Avhør av fornærmede, siktede og vitner er helt sentralt og krever riktig kompe­ tanse.
Spesialenhetens erfaring er at det er av avgjør­ ende betydning for å få sakene opplyst at det
er et uavhengig etterforskingsorgan utenfor politiet som etterforsker slike anklager mot tjenestepersoner. I flere av sakene har fornær­ mede, kollegaer og andre vitner uttalt at det har vært uaktuelt å gå til politiet og at det har vært vanskelig å vite hvordan opplysningene skal håndteres. Offentlighet om og god kunnskap
i politiet og hos folk flest om Spesialenhetens saker og virksomhet er viktig for å bygge tillit til enhetens arbeid, og nødvendig for at enheten skal få opplysninger om forhold som skal under­ søkes eller etterforskes av oss.
 12
 





















































































   10   11   12   13   14