Page 31 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 31

PÅTALEUNNLATELSER
Uaktsom kjøring
En tjenesteperson ble 15. februar 2022 ilagt påtaleunnlatelse for å ha overtrådt vegtra­ fikkloven § 31, jf. § 3 om uaktsom kjøring. Tjenestepersonen som hadde kjørt en unifor­ mert politibil hadde kjørt på rødt lyssignal uten å være tilstrekkelig oppmerksom på kryssende trafikk slik at det oppsto et sammenstøt med en personbil. Det oppsto mindre materielle skader på de to involverte kjøretøyene. Det er ikke satt særlige vilkår for påtaleunnlatelsen.
Oppslag i politiets registre uten tjenestemessig behov – tjenestefeil
En tjenesteperson ble 22. juni 2022 ilagt påtale­ unnlatelse for å ha overtrådt straffeloven § 171 om tjenestefeil. Tjenestepersonen hadde fore­ tatt oppslag på sin familie i politiets registre ved tre anledninger. Tjenestepersonen hadde ikke tjenestemessig behov for oppslagene. Påtale­ unnlatelsen er betinget av at tjenestepersonen
i en prøvetid på to år fra utstedelsen ikke gjør seg skyldig i noen ny straffbar handling.
Vådeskudd – grovt uaktsom tjenestefeil
En tjenesteperson ble 10. oktober 2022 ilagt påtaleunnlatelse for å ha overtrådt straffeloven § 172, jf. § 171 om grovt uaktsom tjenestefeil. På pusserommet på politistasjonen hadde tjenestepersonen satt et magasin inn i en pistol etter å ha pusset den. Vedkommende tok deretter et ladegrep og trakk av mot en betong­ vegg, og ett skudd gikk av. Tjenestepersonen hadde ikke på forhånd av dette forvisset seg om at våpenet var tomt for ammunisjon. Det er ikke satt særlige vilkår for påtaleunnlatelsen.
Vådeskudd – grovt uaktsom tjenestefeil
En tjenesteperson ble 11. oktober 2022 ilagt påtaleunnlatelse for å ha overtrådt straffe­ loven § 172, jf. § 171 om grovt uaktsom tjenestefeil. I garasjen på politistasjonen hadde tjenestepersonen satt et magasin inn i en pistol. Da vedkommende skulle gjennomføre prosedyrene for tømming av pistol, unnlot han å undersøke om magasinet sto i våpenet, utførte ikke en tilfredsstillende «press check» og benyttet ikke nedspenningstønnen som var utplassert i garasjen. Da tjenestepersonen foretok nedspenningen var det ammunisjon i kammeret og ett skudd gikk av og traff gara­ sjens betonggulv. Det er ikke satt særlige vilkår for påtaleunnlatelsen.
Vådeskudd – grovt uaktsom tjenestefeil
En tjenesteperson ble 10. november 2022 ilagt påtaleunnlatelse for å ha overtrådt straffeloven
§ 172, jf. § 171 om grovt uaktsom tjenestefeil. Tjenestepersonen gjennomførte ikke prose­ dyrene for tømming av pistol og benyttet ikke nedspenningstønnen som var utplassert i gara­ sjen på politistasjonen. Da vedkommende foretok nedspenningen var det ammunisjon i kammeret og ett skudd gikk av og gjennom en lettvegg. Det er ikke satt særlige vilkår for påtaleunnlatelsen.
Vådeskudd – grovt uaktsom tjenestefeil
En tjenesteperson ble 9. desember 2022 ilagt påtaleunnlatelse for å ha overtrådt straffeloven § 172, jf. § 171 om grovt uaktsom tjenestefeil. Tjenestepersonen skulle i en treningssituasjon ta tiden på sin makker som tørrtrente på å trekke opp pistolen fra hylster og avfyre skudd. Da tidtakingsapplikasjonen tjenestepersonen skulle bruke ikke fungerte, ville han teste den ved bruk av eget våpen. Tjenestepersonen holdt mobil­ telefonen med én hånd og trakk egen pistol med den andre. Applikasjonen avga et pip, og han
Spesialenheten for politisaker
 31
 Årsrapport 2022

















































































   29   30   31   32   33