Page 33 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 33

Uaktsom kjøring
En tjenesteperson ble 7. mars 2022 ilagt forelegg på kr 5.000,– for å ha overtrådt vegtrafikkloven
§ 31 første ledd, jf. vegtrafikkloven § 3 om uaktsom kjøring.
Som politibetjent og fører av en uniformert politibil mente Spesialenheten at tjenesteper­ sonen ikke hadde vært tilstrekkelig aktpågivende og varsom. Tjenestepersonen hadde bestemt seg for å stanse en bil som kom kjørende i motsatt retning. Tjenestepersonen kjørte inn i en buss­ lomme på høyre side av vegen for å kunne ta en u­sving. Tjenestepersonen satte på bilens blålys før han startet u­svingen. Bak tjenestepersonen, i samme kjøreretning, kom en personbil som ikke klarte å stanse da politibilen kjørte ut i vegbanen. Det oppsto et sammenstøt mellom kjøretøyene. Begge kjøretøyene ble som følge av sammen­ støtet påført mindre materiell skader.
Forelegget ble ikke vedtatt. Saken ble avgjort ved Oslo tingretts dom 18. august 2022. Tjeneste­ personen ble dømt til bot på kr 4.000,–.
Oppslag i politiets registre uten tjenestemessig behov – tjenestefeil
En tjenesteperson ble 14. mars 2022 ilagt fore­ legg på kr 3.000,– for å ha overtrådt straffeloven § 171 om tjenestefeil.
Tjenestepersonen hadde foretatt oppslag i poli­ tiets registre på en person vedkommende hadde en relasjon til da oppslaget ble foretatt. Tjeneste­ personen hadde ikke tjenestemessig behov for oppslaget. Forelegget er vedtatt.
Grovt uaktsom tjenestefeil
En tjenesteperson ble 28. juni 2022 ilagt forelegg på kr 12.000,– for å ha overtrådt straffeloven
§ 172, jf. § 171 om grovt uaktsom tjenestefeil.
En politipatrulje som ble ledet av den aktuelle tjenestepersonen hadde stanset et kjøretøy grunnet manglende skilter og støtfanger. Kontrollen av kjøretøyet avdekket at det stan­ sede kjøretøyet hadde alvorlige mangler og at det var utstedt bruksforbud på kjøretøyet.
På stedet oppsto det også en uklarhet om vedkommende som ble stanset kunne være påvirket av annet en alkohol og det ble besluttet at det skulle tas en hurtigtest av vedkommende. Politiet hadde ikke slik test tilgjengelig på stedet, slik at denne måtte tas på lensmannskontoret. Til tross for bilens bruksforbud og vedkom­ mendes mulige ruspåvirkning, lot tjenesteper­ sonen vedkommende kjøre fra kontrollstedet til sin bopel, en strekning på ca. 1,8 kilometer, for at bilen kunne parkeres der. Hurtigtesten som senere ble tatt på lensmannskontoret gav utslag på cannabis og blodprøveresultatet viste at vedkommende var påvirket tilsvarende 1,2
i alkoholpromille.
Forelegget er ikke vedtatt og ved tingretts­ behandlingen i januar 2023 ble vedkommende frifunnet.
Kroppskrenkelse
En tjenesteperson ble 28. juni 2022 ilagt forelegg på kr 12.000,– for å ha overtrådt straffeloven
§ 271 om kroppskrenkelse.
Tjenestepersonen hadde under et julebord bitt en politihøgskolestudent på innsiden av vedkom­ mendes venstre lår. Politihøgskolestudenten ble som følge av bittet påført et bitemerke/blåmerke. Det var ikke noe i situasjonen som tilsa at det forelå samtykke fra studentens side, eller at bittet skjedde i sammenheng med gjensidig lek eller annen overensstemmelse mellom dem.
 Forelegget er vedtatt.
Spesialenheten for politisaker
Årsrapport 2022
33
 











































































   31   32   33   34   35