Page 32 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 32

32
trakk opp pistolen, siktet mot gulvet i retning endeveggen på pauserommet og trakk av. Pistolen var ikke tømt for ammunisjon og ett skudd ble avfyrt. Prosjektilet slo ned i gulvet og rikosjerte videre inn i en vegg. Det er ikke satt særlige vilkår for påtaleunnlatelsen.
FORELEGG
Grovt uaktsom tjenestefeil
To tjenestepersoner ble 13. januar 2022 ilagt fore­ legg på kr 12.000,– for å ha overtrådt straffeloven § 172, jf. § 171 om grovt uaktsom tjenestefeil.
Som politibetjenter gjennomførte tjenesteperso­ nene en ransaking av en mindreårig gutt som var mistenkt for narkotikalovbrudd. Ransakingen ble gjennomført utendørs og blant annet ved at gutten måtte dra ned buksen. Ransakingen ble videre utført med øvrige ungdommer som delvis tilskuere. Tjenestepersonene besørget heller ikke tilstrekkelig notoritet over tvangsinngrepet og samlet sett mente Spesialenheten at tjeneste­ personene hadde begått en straffbar tjenestefeil.
Foreleggene ble ikke vedtatt. Saken ble avgjort ved Follo og Nordre Østfold tingretts dom
12. september 2022. Tjenestepersonene ble dømt til bot på kr 4.000,–.
Tjenestefeil
En tjenesteperson ble 27. januar 2022 ilagt fore­ legg på kr 10.000,– for å ha overtrådt straffe­ loven § 171 om tjenestefeil.
Tjenestepersonen hadde slettet en rettskraftig dom og andre dokumenter i politiets saksbe­ handlingssystem BL. Tjenestepersonen hadde på grunn av feil i dommen ikke mulighet til å saks­ avgjøre saken og slettet derfor dokumentene.
Konsekvensene av at tjenestepersonen slettet tingrettens dom og enkelte øvrige dokumenter fra BL, var at straffen som domfelte var idømt ikke ble registrert i politiets systemer. Bøte­ straffen ble ikke inndrevet, og det ble ikke regis­ trert at domfelte var idømt sperrefrist for erverv av førerett til motorvogn. Forelegget er vedtatt.
Uaktsom kjøring
En tjenesteperson ble 14. februar 2022 ilagt forelegg på kr 5.000,– for å ha overtrådt vegtra­ fikkloven § 31, jf. § 3 om uaktsom kjøring.
Tjenestepersonen som hadde kjørt en unifor­ mert politibil under utrykning hadde kjørt på rødt lyssignal uten å være tilstrekkelig oppmerksom på kryssende trafikk slik at det oppsto et sammenstøt med en personbil. Det oppsto mindre materielle skader på de to invol­ verte kjøretøyene. Forelegget er vedtatt.
Uaktsom kjøring
En tjenesteperson ble 23. februar 2022 ilagt forelegg på kr 12.000,– for å ha overtrådt vegtra­ fikkloven § 31 første ledd, jf. vegtrafikkloven § 3 om uaktsom kjøring.
Som politibetjent og fører av en uniformert politibil mente Spesialenheten at tjenesteper­ sonen ikke hadde vært tilstrekkelig aktpågivende og varsom idet vedkommende til tross for vike­ plikt svingte til venstre og ut i motgående kjøre­ felt. I dette kjørefeltet kom en annen uniformert politibil på vei til samme oppdrag kjørende. Det oppsto et sammenstøt mellom de uniformerte politibilene med store materielle skader på begge kjøretøyene som følge av sammenstøtet.
Forelegget ble ikke vedtatt. Saken ble avgjort ved Trøndelag tingretts dom 10. oktober 2022 hvor tjenestepersonen ble frifunnet.
  















































































   30   31   32   33   34