Page 34 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 34

34
Grovt uaktsom tjenestefeil
En tjenesteperson ble 14. juli 2022 ilagt forelegg på kr 10.000,– for å ha overtrådt straffeloven
§ 172, jf. § 171 om grovt uaktsom tjenestefeil.
Tjenestepersonen skulle som arrestforvarer sette inn en arrestant etter politiloven § 9.
Helt fra første kontakt med arrestanten var tjenestepersonen utålmodig. Tjenestepersonen fortsatte med denne væremåten overfor arres­ tanten under hele inkvireringen og innsettelsen
i arresten, herunder med upassende ord og utrykk. Videre mener Spesialenheten at tjenestepersonen brukte unødig makt mot arres­ tanten blant annet ved å legge vedkommende ned i cellegangen utenfor cellen fordi arres­ tanten ikke umiddelbart etterkom pålegg om å ta av seg skoene. Den samlede håndteringen av arrestanten utgjør etter Spesialenhetens syn et grovt brudd på en tjenesteplikt.
Forelegget er ikke vedtatt. Hovedforhandling ble avholdt i januar 2023 og vedkommende ble frifunnet. I skrivende stund vurderer Spesial­ enheten ankespørsmålet.
Grovt uaktsom tjenestefeil
En tjenesteperson ble 27. september 2022 ilagt forelegg på kr 10.000,– for to overtredelser av straffeloven § 172, jf. § 171 om grovt uaktsom tjenestefeil.
Tjenestepersonen var en del av en politipatrulje som hadde oppsøkte to personer, mistenkt for grovt ran, i deres hjem om natten. Den ene personen politiet hadde oppsøkt var mindre­ årig. Tjenestepersonen innledet samtaler med de to personene. Spesialenheten mener at samtalene var et avhør, og at personene derfor skulle ha vært gjort kjent med sine rettigheter.
Manglende ivaretakelse av rettighetene repre­ senterer etter Spesialenhetens mening et grovt brudd på tjenesteplikt. Videre mener Spesialenheten at tjenestepersonen som utførte avhørene opptrådte grovt uaktsomt.
Forelegget er ikke vedtatt og hovedforhandling i saken er berammet til 9. mars 2023.
Fartsovertredelse
En tjenesteperson ble 25. oktober 2022 ilagt forelegg på kr 13.500,– for å ha overtrådt vegtra­ fikkloven § 31 første ledd, jf. § 6 annet ledd om fartsovertredelse.
Tjenestepersonen ble på vei tilbake til sitt tjenestested, etter å ha utført et overtidsopp­ drag, observert av en sivil politipatrulje som drev med trafikkovervåkning. Politipatruljen foretok en gjennomsnittsfartsmåling av tjenesteper­ sonen som viste at han hadde kjørt med en gjen­ nomsnittshastighet på 121 km/t over en strek­ ning på ca. 5000 meter i 80 km/h­sone.
Spesialenheten mener at tjenestepersonen ikke utførte noen tjenestehandling da hastighets­ målingen ble foretatt og at vedkommende ikke hadde noen tjenstlig grunn til å fravike farts­ grensen på stedet.
Forelegget er vedtatt.
  
















































































   32   33   34   35   36