ANMELDELSE ETTER DELTAKELSE I TV-PROGRAM
Politidistrikt:
Nordland politidistrikt
Anmeldelse:
A anmeldte tjenestepersoner i politidistriktet og politidistriktet som foretak for tjenestefeil og brudd på taushetsplikt i forbindelse med politiets deltakelse i en NRK Brennpunkt-dokumentar hvor A og hans virksomhet ble omtalt. Det ble anført at politiet gjennom sine uttalelser brøt uskyldspresumsjonen.
Spesialenhetens vurdering:
A var under etterforsking for grovt bedrageri gjennom sitt helseforetak da NRK Brennpunkt tok kontakt med politiet. Politiet var tidlig i etterforskingen, og ønsket ikke omtale av saken på dette tidspunkt. Det ble inngått en avtale mellom NRK og politidistriktet v/politimesteren, hvor det blant annet fremgikk at informasjon om saken ikke ble offentlig kjent før politiet var kommet tilstrekkelig langt i etterforskingen, og at politiet skulle involveres i programmet gjennom bildemateriale fra aksjonsdagen (pågripelse og ransaking hos A) og intervju med politiadvokaten. Etter avtalen skulle A anonymiseres etter presseetiske regler, etter løpende presseetiske vurderinger fra NRK.
Politiets deltakelse i programmet var i tråd med avtalen. I programmet ble A identifisert, og bilder fra pågripelsen og aksjonen publisert. Spesialenheten mente det verken var bevist taushetspliktbrudd eller tjenestefeil fra politiets side. Det ble vist til at NRK forut for avtalen og politiets deltakelse hadde kjennskap til saken og As virksomhet, blant annet gjennom innsyn i tilsynssaker mot A og intervjuer med pasienter. Politiet måtte derfor forholde seg til at saken og A ville bli omtalt offentlig, og inngikk en avtale med NRK med det formål å hindre at omtalen av saken ville komme i konflikt med politiets etterforsking og avgrense hva media ville offentliggjøre. Spesialenheten vektla også at regelverk og rettspraksis gir en forholdsvis høy terskel før det kan bli snakk om straffansvar for utlevering av opplysninger til allmennheten i straffesak. Spesialenheten mente videre at det fra politiets side ikke var fremsatt uttalelser eller handlet på et vis som kunne innebære brudd på uskyldspresumsjonen og gjennom det kunne utgjøre en straffbar tjenestefeil.
Spesialenheten kom til at sakens opplysninger med særlig styrke talte mot at det forelå et straffbart forhold, og saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 171 om tjenestefeil.
Straffeloven § 209 om brudd på taushetsplikt.