ANMELDELSE FOR UFORHOLDSMESSIG BRUK AV MAKT I FORBINDELSE MED PÅGRIPELSE
Politidistrikt:
Trøndelag politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte politiet i forbindelse med pågripelsen av henne. A opplyste at hun ble pågrepet i sin leilighet. Hun ble under pågripelsen dratt brutalt ut, kastet i bakken og dratt bortover grusen/plenen. Hennes høyre arm ble hardt bendet bakover og hun fikk et kne i ryggen. Hun skal videre ha blitt lempet inn i politibilen og innestengt. Hun ble også påført kloremerker. A satt på glattcelle. Deretter ble hun overført til Bodø fengsel hvor hun satt 14 dager med full isolasjon. A mente pågripelsen av henne var uforholdsmessig brutalt.
Spesialenhetens undersøkelser:
Det er opptatt forklaring fra anmelder.
Det er innhentet kopi av politiets straffesaksdokumenter og oppdragslogg.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (1902) § 228 første ledd, om legemsfornærmelse
Spesialenhetens vurdering:
Politiet har anledning til å benytte makt under tjenesteutførelsen i den utstrekning det er nødvendig og forsvarlig, jf. politiloven § 6 fjerde ledd. For all tjenesteutførelse gjelder et forholdsmessighetsprinsipp, og midlene som anvendes må være nødvendige og stå i forhold til situasjonens alvor, tjenestehandlingens formål og omstendighetene for øvrig, jf. politiloven § 6 annet ledd. Prinsippet for politiets maktanvendelse er nærmere utdypet i politiinstruksen §§ 3-1 og 3-2. Av politiinstruksen § 3-2 tredje ledd fremgår det at politiet kan benytte håndjern på personer som under pågripelse eller transport truer med eller gjør seg skyldig i vold, eller det er grunn til å frykte at personer vil utøve vold. Dessuten kan slike midler brukes mot person som forsøker å påføre seg skade, og ellers for å hindre forspillelse av bevis.
Politiet var på stedet etter melding om bråk og funn av en livløs person. Politiet beskrev at A ikke etterkom pålegg om å legge seg ned. Hun ble derfor lagt i bakken ved bruk av enkelt nedpress. Det var viktig for tjenestepersonene og raskt å få oversikt og kontroll over de personene som befant seg i leiligheten. A ble først innbrakt, men hennes status ble senere endret til siktet.
Spesialenheten fant ikke at maktbruken som ble benyttet mot A var uforholdsmessig eller unødvendig slik situasjonen var. Det er ikke bevismessig grunnlag for at politiet hadde opptrådte på et vis som kunne lede til straffansvar.
Vedtak:
Saken er henlagt idet intet straffbart forhold anses bevist.