ANMELDELSE FOR Å HA KRENKET RETTSAVGJØRELSE M.M.
Politidistrikt:
Finnmark politidistrikt
Anmeldelsen:
A, som er ansatt i politiet, anmeldte politimesteren for ikke å ha etterkommet rettsavgjørelse om at A hadde rett til å gjeninntre i sin stilling. A mente også at politimesteren hadde opptrådt straffbart ved å undersøke As søkehistorikk i politiets registre mens dette spørsmålet var under etterforsking hos Spesialenheten. A anmeldte også politimesteren for brudd på arbeidsmiljøloven.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 170, for å ha krenket en rettsavgjørelse
Spesialenhetens vurdering:
Spesialenheten mottok som ledd i klage fra politimesteren over Spesialenhetens vedtak, oversikt over søk som A hadde utført i politiets registre, og som politidistriktet mente var straffbar. Klagen fra politimesteren førte til at Spesialenheten iverksatte ytterligere etterforsking mot A.
Politimesteren er behandlingsansvarlig for behandling av opplysninger i politidistriktene, jf. politiregisterforskriften § 2-1 nr. 3. Som behandlingsansvarlig har politimesteren ansvaret for at behandling av opplysninger skjer i samsvar med lov, forskrift og instruks. I følge politiregisterloven § 17 første ledd er det krav om at bruken av systemene skal være sporbart. Sporbarheten i systemene skal kunne brukes til å avdekke og sanksjonere urettmessig behandling av personopplysninger, jf. bestemmelsens pkt. 3. Spesialenheten fant derfor ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsking knyttet til anførselen om at undersøkelser av As søkehistorikk kunne medføre straffansvar.
Spesialenheten fant videre ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsking av politimesteren for å ha krenket tingrettens avgjørelse eller ha overtrådt arbeidsmiljøloven. Det ble særlig vektlagt at tingrettens dom tar stilling til sivilrettslige forhold og at det i vesentlig grad vil være en sivilrettslig tilnærming til domsslutningen om A har krav på å bli tilbakeført til stillingen.
Vedtak:
Saken er henlagt uten etterforsking, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.