Page 27 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2021
P. 27

 Finstadutvalget – NOU 2009:12, uttrykte det slik:
«Personer på verv har en viktig rolle i å se saker fra utsiden og bidra med andre perspek­ tiver. De skal bruke vervet til å bidra til åpenhet om arbeidet i enheten, og skal aktivt og kritisk delta i utviklingen av ordningen. Sjefen for Spesialenheten anser det som særlig viktig at personer på verv trekkes aktivt inn i arbeidet med saker som gjelder politiets maktbruk og mulige brudd på menneskeret­ tighetene».
Vi ser det også slik at advokatene på verv skal ta med seg «blikket utenfra» og være et korrektiv rett inn i Spesialenhetens oppgaveløsning og kulturutvikling. Dette vil bare være mulig så lenge organisasjonen tilrettelegger for det.
Vi opplever at det er bred forståelse hos ledelsen og i organisasjonen om at dette er en nødvendig suksessfaktor.
Advokatene på verv har trening i kritisk tenkning og i å se saker fra ulike perspektiver og synsvin­ kler. Dette kan komme til nytte ved behandlingen av enkeltsaker, men også i forhold til selve orga­ nisasjons­ og kulturutviklingen i Spesialenheten.
Advokatene på verv har ofte bred erfaring i saker som gjelder myndighetenes inngrep overfor borgerne, og flere har for eksempel nyttig kompetanse som forsvarer, bistandsadvokat og fra andre offentlige tilsyns­ og kontrollinstanser. Dette kan komme Spesialenheten til nytte i forbindelse med saksmottak, etterforsking og påtalearbeid. Advokatene er vant til klientkon­ takt og har dermed spesielle forutsetninger for
å gi Spesialenheten et ansikt utad, spesielt i forhold til dem som anmelder saker til enheten. På den måten kan advokatene på verv også bidra til større åpenhet om arbeidet i Spesialenheten.
Fra opprettelsen av Spesialenheten og inntil vår omorganisering 1. november 2021 ble avdelings­ kontorene i Bergen og Trondheim ledet av advo­ kater på verv. Formålet med denne organise­ ringsformen var å sikre «blikket utenfra», synliggjøre kulturell uavhengighet og bidra
i forhold til oppfatninger om Spesialenhetens uavhengighet. I 2005 var 23 advokater knyttet til Spesialenheten. Antallet advokater viste
seg raskt å være for stort, både for optimal utnyttelse for Spesialenheten og for den enkelte advokat. De siste ti årene har det vært 10 advo­ kater på verv i Spesialenheten. Fra 1. januar 2022 vil antall advokater på verv være 6. I og med at det nå er ett saksmottak og en stor etter­ forskingsavdeling vil advokater på verv ikke lenger ha en lederfunksjon i Spesialenheten.
For at Spesialenheten fullt ut skal kunne nyttig­ gjøre seg av advokatene, er det særdeles viktig at det tilrettelegges for en arbeidsform hvor advokatene relativt tett kan følge med i virk­ somheten og i enkeltsaker som enheten løpende har til behandling. Advokatene på verv bør av praktiske grunner derfor knyttes direkte til Spesialenhetens forskjellige lokasjoner hvor de bor og har sin advokatpraksis, men hvor det også må tilrettelegges for at advokatens bidrag innrettes mot alle nivåer i Spesialenheten. For å unngå for mye reisevirksomhet kan dette i dag praktisk løses gjennom utstrakt bruk av digitale kommunikasjons­ og fjernmøteplattformer. For at advokatene skal kunne involveres og bli kjent med enhetens virksomhet og fagutvikling, og derigjennom bidra med sin kompetanse, er det særlig viktig at advokatene også får delta på faglige – og sosiale arrangementer i regi av Spesialenheten. Den nye organisasjonsmodellen i Spesialenheten anses godt egnet for at advoka­ tene på verv skal få innpass i hele virksomheten.
Spesialenheten for politisaker
 27
 Årsrapport 2021





















































































   25   26   27   28   29