Page 38 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2021
P. 38

38
En sivil person ble 14. juni 2021 ilagt forelegg på kr 8 000 for å ha overtrådt vegtrafikkloven § 31, jf. §3. Bak henne kjørte en uniformert politibil i utrykning med blålys. Foran henne kjørte en kjøreskolebil med elev og lærer. Da eleven i kjøreskolebilen bremset ned for å gi fri veg for politibilen la hun seg ut i motgående kjørefelt uten å forvisse seg om at det var klart bakfra. Hun så derfor ikke politibilen som var i ferd med å kjøre forbi henne. Politibilen kjørte inn i hennes bil, og som følge av dette sammenstøtet fikk politibilen også sammenstøt med kjøreskole­ bilen. Alle bilene fikk materielle skader. Fore­ legget er vedtatt.
En tjenesteperson ble 27. oktober 2021 ilagt forelegg på kr 8 000 for å ha overtrådt straffe­ loven § 209 om brudd på taushetsplikten. Han tok et skjermbilde fra politiets fotoregister av en navngitt person og sendte bildet til en utenfor­ stående, sammen med teksten «Dette er (navnet til personen), det er nok han du er ute etter», eller liknende. Forelegget er vedtatt.
En tjenesteperson ble 4. november 2021 ilagt forelegg på kr 7 000 for å ha overtrådt vegtra­ fikkloven § 31, jf. §3. Han kjørte i utrykning uten bruk av lyd/lys­varsling. Han la seg over i mot­ gående kjørefelt for å passere en personbil som sto stille i vegbanen foran ham. Han holdt en for høy hastighet, og klarte ikke å bremse da føreren av personbilen begynte å svinge til venstre over vegen inn mot bensinstasjonen. Begge bilene fikk store materielle skader. Forelegget er vedtatt.
En tjenesteperson ble 2. desember 2021 ilagt forelegg på kr 7 500 for å ha overtrådt straffe­ loven § 171 om tjenestefeil. Han hadde søkt/ gjort flere oppslag i politiets saksbehandlings­ system BL uten å ha tjenestemessig behov for oppslagene. Forelegget er vedtatt.
En sivilt ansatt i politiet ble 9. desember 2021 ilagt forelegg på kr 3 000 for å ha overtrådt straffeloven § 324 om underslag. Hun tok kr 1 570 i kontanter fra et pengeskrin som ble oppbevart på arkivrommet. Forelegget er vedtatt.
En tjenesteperson ble 16. desember 2021 ilagt forlegg på kr 10 000 for å overtrådt straffeloven § 298 om seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd. Som instruktør og veileder i pasientundersøkelse uttalte han «Her var det klamt», mens han demonstrerte hvordan man skal lete etter blødninger på student A ved å føre hånden sin opp og ned på innsiden av lårene hennes på innsiden av buksen. Da han var ferdig, spurte han henne «Føler du deg voldtatt nå?». Da hun svarte «nei» uttalte han «Da gjorde jeg ikke jobben min godt nok» eller lignende.
Senere, etter at student B hadde gjennomført pasientundersøkelse på A, spurte han på ny om hun følte seg voldtatt. Da hun svarte nei, henvendte han seg til student B og sa «Da gjorde ikke du jobben din godt nok heller» eller lignende. Forelegget er ikke vedtatt.
  


























































































   36   37   38   39   40