Page 43 - Spesialenheten for politisaker – Årsrapport 2022
P. 43

BANEHEIA­SAKEN
Etter at Baneheia­saken ble besluttet gjenopp­ tatt ble det i forbindelse med den fornyede etter­ forsking kjent at Jan Helge Andersen i 2009 var anmeldt for et seksuelt overgrep som skal ha funnet sted forut for drapene i Baneheia. Denne saken ble henlagt av politiet i Agder, og forholdet skulle ha skjedd da den fornærmede var mindre­ årig i 1993 eller 1994. Ifølge opplysninger som kom ut i media, ble ikke kunnskap om den saken gjort kjent for Gjenopptakelseskommisjonen eller Agder statsadvokatembeter før disse instansene gjorde sine vurderinger av den siste begjæringen om gjenåpning. Politiet ga derved uriktige opplysninger til statsadvokaten i påteg­ ning 20. mars 2019.
I media fremkom det opplysninger om at tidli­ gere kriminalsjef i Agder politidistrikt hadde hatt kunnskap om den anmeldte voldtektssaken. Spesialenheten ba i brev til Agder politidistrikt 1. juni 2022 om å få tilsendt kommunikasjon mellom Agder politidistrikt og Agder statsadvo­ katembeter som kunne være relevant i vurde­ ringen av om Spesialenheten skulle iverksette etterforsking om hvorvidt politiet har holdt tilbake informasjon om saken mot Andersen.
Agder politidistrikt opprettet en anmeldelse som ble oversendt Spesialenheten. Spesialenheten innhentet omfattende dokumentasjon, og gjen­ nomførte undersøkelser om hendelseshistorikk og hvordan den aktuelle saken ble skjermet i saksbehandlingssystemet BL. Videre ble det foretatt vitneavhør og mistenktavhør. Spesialen­ heten vurderte om den tidligere kriminalsjefen og/eller politidistriktet kunne straffes for at den aktuelle saken anmeldt i 2009 ikke ble brakt til statsadvokatens kunnskap og således heller ikke til Gjenopptakelseskommisjonen.
Spesialenhetens konklusjon var at verken den tidligere kriminalsjefen eller Agder politidistrikt opptrådte straffbart ved dette saksforholdet. Etterforskingsresultatet ga ikke grunnlag for å hevde at vedkommende bevisst eller ved grov uaktsomhet hadde holdt tilbake opplysningene som bidro til feilen i politiets ovennevnte påteg­ ning. For hans del ble derfor saken henlagt som intet straffbart forhold anses bevist. Spesialen­ heten vurderte om politidistriktets rutiner medførte at kunnskap om den aktuelle saken ikke ble brakt videre. Etterforskingsresultatet ga grunnlag for å konstatere at rutinene ikke var hensiktsmessige, men at de fulgte den tids praksis. De ansattes handlinger representerte ikke straffbart forhold. Også for Agder politidis­ trikt ble forholdet henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Saken ble likevel sendt Agder politidistrikt for administrativ vurdering.
Spesialenheten hadde merknader til både de interne skjermingsrutinene, om hvordan det ble kommunisert internt i politiet og påtalemyndig­ heten, og om hvordan den tidligere kriminal­ sjefen nokså uformelt deltok i arbeidet med begjæringen om gjenåpning fra 2017.
Avgjørelsen er påklaget, men riksadvokaten har i skrivende stund ikke ferdigbehandlet klagen.
 43
 Spesialenheten for politisaker
Årsrapport 2022
























































































   41   42   43   44   45