Sak 49/24-123, 24.01.2024
Anmeldelsen
A anmeldte ansatte i politiet for blant annet å ha utøvd vold under en pågripelse. A mente at politiet hadde forsøkt å brekke armen hens i forbindelse med påsettelse av håndjern. Videre mente A at politiet hadde dyttet hen og opptrådt aggressivt.
Åsted Privat eiendom/helg om natten
Oppdrag Pågripelse
Ruspåvirkning Nei
Maktbruk Innledende undersøkelser viste at politiet påsatte A håndjern
Skader A opplyste å ha fått vondt i armen
Spesialenhetens vurdering
A og hens barn ble besluttet pågrepet i en voldssak. To patruljer reiste til As bopel for å pågripe dem. Politiet ringte på dørklokken uten at noen åpnet. Politiet observerte samtidig at det var folk inne i boligen, og at de stadig kikket ut av vinduet. Det ble også gjort forsøk på å komme i kontakt med dem på telefon. Etter å ha konferert med jourhavende jurist besluttet politiet å bryte opp døren. De mistenkte befant seg inne i boligen, og ble påsatt håndjern. De var begge høyt oppe og mente at politiet begikk overgrep mot dem. De ble forklart at de var pågrepet for vold.
Spesialenheten mente at det ikke var konkrete og objektive opplysninger i saken som i tilstrekkelig grad sannsynliggjorde det forhold at ansatte i politiet hadde begått en straffbar tjenestehandling mot A. Det utelukkes ikke at A fikk vondt i armen i forbindelse med påsettelse av håndjern, men ut fra opplysningene i saken var det lite sannsynlig at politiet hadde brukt unødvendig og uforholdsmessig makt.
Spesialenhetens avgjørelse
Saken er henlagt uten etterforsking
Rettslig grunnlag
Straffeloven § 271 om kroppskrenkelse