Sak 507/22-123, 28.07.2023
Anmeldelsen
A anmeldte tjenestepersoner i politiet for ulovlig ransaking av person, bil og bolig.
Spesialenhetens vurdering
Spesialenhetens undersøkelser har avdekket at beslutningene om og gjennomføringen av ransakingene var beheftet med flere mangler. Påtalemyndigheten besluttet ransaking av As bopel i sak om mistanke om ruspåvirket kjøring. Det kan stilles spørsmål ved om det var materiell adgang til å beslutte husransaking. Påtalejuristen nedtegnet heller ikke sin beslutning om ransaking, slik straffeprosessloven stiller krav om. I forbindelse med ransakingen ble det gjort funn av mindre mengder narkotika. Det ble tatt beslag i to mobiltelefoner, og påtalejuristen besluttet at telefonene kunne ransakes og åpnes ved tvangsautentisering. Det kan vanskelig sies å ha vært materielt grunnlag for beslutningene. Forsøket på å gjennomføre ransakingen fremstod videre ikke i tråd med politilovens og politiinstruksens bestemmelser hva gjelder forholdsmessig maktbruk og ivaretakelsen av As integritet.
Da A dagen etter ble stanset i en trafikkontroll, ble bilen ransaket etter beslutning av de samme polititjenestepersonene på grunnlag av «friske spor». Det kan stilles spørsmål ved forholdsmessigheten av ransakingen, og det var både tid og anledning til å forelegge spørsmålet om ransaking for påtalemyndigheten. Det var notoritet om dette i form av anmeldelse og rapport om ransaking, men det fremgikk ikke noe der om at As person var blitt ransaket, slik A hevder.
Ransakingene fant sted forut for riksadvokatens brev 9. april 2021, og det er ikke holdepunkter for at de involverte tjenestepersonene opptrådte forsettlig, slik kravet er etter straffeloven § 171. Straffansvar etter straffeloven § 172 er foreldet.
Straffeforfølgingen henlegges etter bevisets stilling.
Spesialenhetens avgjørelse
Saken er henlagt etter bevisets stilling
Rettslig grunnlag
Straffeloven § 171 om tjenestefeil
Administrativ vurdering
Saken er sendt til politidistriktet for administrativ gjennomgang