Sak 555/20-123, 14.01.2021
Anmeldelsen:
Politidistriktet varslet Spesialenheten om at politiet hadde løsnet skudd mot dekkene på en bil. Politiet hadde rykket ut etter bekymringsmelding om at fører av bilen (A) ønsket å ta sitt liv.
Ingen var skadet som følge av avfyringen av våpenet, men tjenesteperson C var påført bruddskader etter påkjørsel fra As bil.
Åsted: Offentlig sted, hverdag, om natten
Oppdrag: Bistand helsevesen
Ruspåvirkning: ukjent
Maktbruk: Etterforskingsresultatet viste at politiet brukte skytevåpen og pepperspray
Skader: Ingen fysiske skader
Spesialenhetens vurdering:
Spørsmålet var om Bs avfyring av skuddene mot As bil hadde skjedd i nødverge og dermed var lovlig.
Før B avfyrte skuddene mot As bil, hadde A rygget slik at C, som sto med overkroppen inn i bilen, falt og ble påført flere brudd. A hadde også flere ganger kjørt inn i en port og inn i en av politibilene. Spesialenheten mente dette var et angrep, og at slik A brukte bilen, var den et farlig redskap med et høyt fare- og skadepotensiale. Dersom A kom ut på hovedveien, var han potensielt til fare for andre.
Bs forsvarshandling var å skyte fire skudd mot bilens dekk. B sto i en skråning med en avstand på ca. 10-15 meter fra bilen. Ut fra undersøkelser av bilen, oppfattet Spesialenheten at alle prosjektilene traff bilen, noen i dekkene og i det minste ett treff i nærheten av bakdekket.
Det gikk frem av forklaringene i saken at tjenestepersonene innledningsvis forsøkte å få kontakt med A og å ta fra ham nøkkelen til bilen. Etter at C ble skadet, løp B etter As bil, og klarte å spraye pepperspray mot ham. Da dette ikke ga ønsket virkning, ba B om bevæpningstillatelse, og hentet våpenet i tjenestebilen. A satt under hele hendelsen i bilens førersete. Spesialenheten kunne ikke se at det var andre aktuelle maktmidler som kunne benyttes i situasjonen.
Om plasseringen av skuddene forklarte B at han siktet på dekkene i forsøk på å stanse bilen. På grunn av tidsmomentet, rakk han ikke først å skyte varselskudd. B mener skuddene ble avfyrt i ufarlig retning siden C og de to ambulansearbeiderne sto bak ham, det var ikke andre personer på området og eventuelle skudd som ikke traff målet, ville gå i bakken.
Spesialenheten kunne ikke se at B kunne bebreides for å ha avfyrt skudd mot bilens dekk i denne situasjonen. Spesialenheten la til grunn at våpenet ble benyttet for å avverge et ulovlig angrep, at det ikke var andre aktuelle handlingsalternativer, og at bruken av våpenet for B fortonet seg som absolutt nødvendig. Spesialenheten mente at vilkårene for nødverge var til stede.
Det var heller ikke holdepunkter for at C hadde opptrådt straffbart.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 171 om tjenestefeil.